Abiznis

Kodifikacija po NATO standardima velika šansa za domaće proizvođače

nato3
K
odifikacija po NATO standardima omogućiće plasman proizvoda na međunarodno tržište i osigurati benefite kako za namjensku, tako i za civilnu privredu zaključak je učesnika okruglog stola na temu „Kodifikacija po NATO standardima“ , koji je održan danas u organizaciji Privredne komore.

Kodifikacija po NATO standardima velika šansa za domaće proizvođače
Portal AnalitikaIzvor

Kodifikacija predstavlja sistem u kojem se identifikuju, označavaju i publikuju podaci o materijalnim sredstvima u oružanim snagama, a sve sa ciljem da se omogući lakše razvrstavanje, prepoznavanje opreme i jednostavnije upravljanje skladištima. Svi proizvodi koje nabavlja vojska podložni su kodifikaciji, a tu spada nebrojeno mnogo proizvoda.

Načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju pri Ministarstvu odbrane Marinko Aleksić kazao je da je kodifikacija po NATO standardima potreban uslov za plasman proizvoda na strana tržišta, ali ne i jedini uslov. – Sve kompanije koje smatraju da imaju proizvod koji mogu ponuditi na odbranbenom tržištu treba proaktivno da djeluju, a mi smo tu da damo osnovne upute o tome  šta je to potrebno NATO savezu i gdje bi oni mogli da se obrate, bilo putem Privredne komore, bilo putem Ministarstva poljoprivrede.-
Aleksić je naglasio da je NATO kodifikacioni sistem (NCS) potreban Crnoj Gori iz više razloga.-  Kao prvo potreban je za sistem odbrane, koji je neophodan i koji imamo kao partnerski cilj, jer nastojimo da uspostavimo sistem nomenklature u vojsci. Kodfikacija je način da predstavimo svoje proizvođače. Kada se pojavite kao proizvođač u ovoj bazi možete biti pozvani da učestvujete kao dobavljač na odbranbenom tržištu i možete biti pozvani na razne tendere- istakao je Aleksić.

On je kazao da je za kodifikaciju neophodno ostvariti dva standarda i to: standarde koji se odnose na sam sistem i standarde koji se odnose na pojedine proizvode. Aleksić je dodao da je do sada kodifikovano 55 proizvoda, a da 50 proizvoda tek treba da se kodifikuje.
On se na kraju osvrnuo i na „Offset“ programe, koji imaju za cilj nabavku proizvoda od nacionalnog značaja (brodova, helikoptera) i pozvao Privrednu komoru i Ministarstvo ekonomije da se pozabave ovim pitanjem, jer je to kako kaže „način da mala zemlja izvuče veliku korist“.

Sa tvrdnjom da će kodifikacija proizvoda po NATO standardima ići u korist crnogorskih proizvođača saglasna je i savjetnica ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristina Lapčević. – Jedna od najvećih prednosti jeste plasman proizvoda na međunarodna tržišta. Istovremeno time je omogućena prepoznatljivost na tržištu, ali i mogućnost zarade- istakla je Lapčević. Ona je kazala da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da pruža pomoć Ministarstvu odbrane prilikom dodjele kodifikacionih brojeva, ali da će i samostalno nastaviti da radi na sistemu kodifikacija. Savjetnica ministra je pozvala poljoprivrednike da se informišu o kodifikacijama i da sarađuju sa kolegama koji već uživaju benefite od kodifikovanih proizvoda.

Okruglom stolu u prostorijama Privredne komore prisustvovali su i privrednici koji su iznijeli svoja dosadašnja iskustva u postupku kodifikacije. Dejan Marković, direktor kompanije „Tara Aerospace and Defends Products“  kazao je da se za kodifikaciju odlučio zbog većeg tržišta, povećanja kvaliteta i boljeg marketinga i pozvao sve privrednike da što prije postanu članovi sistema. Izvršni direktor kompanije „Plantaže“ Verica Maraš naglasila je da je članstvo u sistemu Alijanse mogućnost za proširenje tržišta i veliki izazov za sve privrednike.

Portal Analitika