Društvo

Gusinje nova crnogorska opština

Gusinje2602
G
usinje je nova crnogorska opština, na osnovu izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji su usvojili poslanici parlamenta.

Gusinje nova crnogorska opština
Portal AnalitikaIzvor

Gusinje će biti 23. crnogorska opština Gusinje će biti 23. crnogorska opština

Za usvajanje Zakona glasala su 53 poslanika, a uzdržan je bio predstavnik kluba albanskih partija, Genci Nimanbegu.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji bojkotuju parlament, nezadovoljni neusvajanjem zakona o izboru odbornika i poslanika.

Predstavnici poslaničkih klubova čestitali su Gusinjanima na inicijativi, navodeći da se nadaju da će u samostalno opštini brže i efikasnije unaprijediti život lokalnog stanovništva.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević čestitao je građanima Gusinja na upornosti i, kako je rekao, činjenici da će usvajanjem tog zakona ona dobiti ili povratiti opštinu.

- Uvjeren sam da će usvajanjem ovog zakona građani Gusinja znati da na najbolje način iskoriste svoje pravo na lokalnu samoupravu, stvore uslove za bolji život građana, u interesu ne samo građana tog područja već i države - kazao je on.

Konjević je rekao da je stav MUP-a da u svim slučajevima, kada postoji interesovanje za konstituisanje samostalnih opština, kao što su područja Tuzi i Golubovaca “Ministarstvo će, u skladu sa zakonom, imati pozitivan stav”.

On je podsjetio da je plavska Skupština 24. avgusta 2012. godine donijela Odluku o obnavljanju inicijative za dobijanje statusa opštine Gusinje i Studiju o opravdanosti dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Ministarstvo je ocijenilo da Studija ispunjava formalno—pravne pretpostavke i da je urađena u skladu sa Praviinikom o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene - podsjetio je Konjević.

Na konsultativnom referendum u Plavu 4.688 građana glasalo za opštinu Gusinje, a 98 je bilo protiv.

Konjević je kazao da je Komisije za ocjenjivanje ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanju opštine Gusinje dala mišljenje Vladi da su ispunjeni uslovi za predviđenu teritorijalnu promjenu, da područje Gusinja dobije status opštine.

 

RTCG

Portal Analitika