Društvo

ALFA: Povećanje podrške za NATO posljedica je dešavanja u Ukrajini

2602alfacentar
P
osljednji rezultat istraživanja IPSOSA  govore da je čak za jedan procenat više onih koji su za članstvo u NATO u odnosu na one koji se tome protive.
-Analizirajući ove i detaljno i koninuirano ih upoređujući sa prethodnim istraživanjima i rezultatima zaključujemo da na unutrašnjem planu ne možemo prepoznati iole bitnije faktore koji bi uticali na ovu promjenu i  ovakav, pomalo radikalan rast podrške.- navodi se u saopštenju ALFA Centra.

ALFA: Povećanje podrške za NATO posljedica je dešavanja u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

-Na osnovu sopstvenog iskustva i naših istraživanja u ALFA Centru zaključujemo da se kod ispitanika samo povećao broj onih koji se ne plaše da jasno iskažu svoj pozitivan stav prema članstvu u Alijansi. Ovo ne bi bio prvi primjer da se građani jedne zemlje oprijedjeljuju za članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti na osnovu geopolitičkih i dešavanja u okruženju.- kažu iz ALFA Centra.

Iz ALFA Centra smatraju da su pad standarda, formalna borba protiv korupcija i organizovanog kriminala,  masovni socijalni protesti, i ukupna političko bezbjednosna situacija u regionu podsjetili građane Crne Gore da ipak živimo u maloj državi nerazvijenih i politizovanih  institucija sistema, ranjivoj i podložnoj raznim vrstama asimetričnih unutrašnjih i spoljnih  prijetnji. Oni dodaju da je sigurno da naši građani sa velikom pažnjom i ozbiljnošću prate razvoj situacije u Ukrajini i moguće šire implikacije na evropsku bezbjednost i politiku, a time i naravno, na Crnu Goru.

- Prihvatamo činjenicu da se o pojmu bezbjednosti uglavnom i ne razmišlja u svakodnevnom životu, već ona postaje tema za razmišljanje u ovakvim i sličnim situacijama, pa otuda i ovaj pokazani rast podrške komentarišemo na ovaj način.- navedeno je u sapštenju ALFA Centra.

Portal Analitika