Abiznis

Potpisan ugovor za autoput, gradnja počinje na proljeće (VIDEO)

2602ugovorautoputok
U
govor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa, kao i Okvirni sporazum. potpisan je danas u Podgorici.

Potpisan ugovor za autoput, gradnja počinje na proljeće (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ministar saobraćaja Ivan Brajović i predstavnici kineskih kompanija CCCC i CRBC Peng Sjaođun i Du Fei potpisali su danas u Vili Gorica okvirni sporazum i ugovor o gradnji i projektovanju prioritetne dionice autoputa Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa. Kako je objašnjeno nakon potpisivanja dokumenata, što je potrajalo 15 minuta, slijedi parafiranje finansijskog ugovora sa kineskom Eksim bankom koja će kreditnom linijom obezbjediti 85 odsto sredstava za realizaciju, nakon čega će kompletna dokumentacija, zajedno sa zakonom o autoputu koji je u pripremi, biti proslijeđena parlamentu na verifikaciju i odlučivanje. Ministar Brajović je naveo da očekuje da bi radovi trebalo da počnu na proljeće i da bi dionica trebalo da bude izgrađena 2017. godine.

Potpisivanju dokumenata je prisustvovao i ambasador Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin, koji je istakao da se radi o najvrijednijem projektu koji se realizuje između Kine i 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

-Pokazaćemo da će projekat biti uspješan i za primjer svim drugim zemljama.Vjerujemo da realizacijom ovog projekta pomoći ostvarivanju strateškihn ciljeva razvoja Crne Gore- poručio je ambasador.

Ministar Brajović je istakao da je parafiranju dokumenata prethodio ogroman posao na njihovom usaglašavanju jer su obje strane imale svoje interese.

-Mogao bih cijeli dan da nabrajam prednosti ovogo projekta. Nema prostora da se govori o dužničkom ropstvu, jer će i Vlada i parlament voditi računa o Mastrihtskim kriterijumima i nivou javnog duga. Ovo je projekat čitave Vlade koja je dala punu podršku i istu takvu podršku očekujemo u parlamentu- naglasio je Brajović.

Zvaničnik kompanije CRBC Du Peng precizirao je da ta državna kompanija iza sebe ima preko 700 realizovanih projekata, čija vrijednost premašuje 20 milijardi američkih dolara. Predstavnik kompanije CCCC Peng Sjaođun uvjeren je da će projekat blagovremeno biti realizovan sa visokim standardima, što će ojačati bilateralne odnose dvije države.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika