Društvo

NPCG: Pronađena pregažena vidra

2502vidra
R
adnici Nacionalnog parka Skadarsko jezero pronašli su danas u jutarnjim časovima pregaženog mužjaka vidre u mjestu Lokve na magistralnom putu Podgorica - Petrovac.

NPCG: Pronađena pregažena vidra
Portal AnalitikaIzvor

Vidra je zakonom zaštićena vrsta, a ugrožena je širom Evrope uslijed različitih ljudskih djelatnosti.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve vozače da na magistralnom, ali i okolnim putevima u blizini Skadarskog jezera, voze sporije i pažljivije kako bi se ova ugrožena vrsta zaštitila.

Zaposleni u JPNPCG predali su Prirodnjačkom muzeju Crne Gore vidru kako bi bila preparirana.

- Podsjećamo da su NPCG 2011. godine pokrenuli Akciju „Traži se vidra“ s ciljem zaštite ove rijetke i ugrožene životinje. Tokom 2013. godine realizovana je programska aktivnost Kartiranja potencijalnih staništa vidre. Uporedo sa tim rađena je anketa sa lokalnim stanovništvom o prisutnosti i frekvenciji pojavljivanja ove vrste u NP Skadarsko jezero, navodi se u saopštenju NPCG.

Kontinuiranim monitoringom su kartirane lokacije koje vidra stalno naseljava - potez koji obuhvata prostor od Virpazara do Debelog rta. Na tom prostoru evidentirani su brlozi i mjesta podizanja mladih, dok je ostrvo Vranjina mjesto koje po dosadašnjim istraživanjima vidra povremeno posjećuje radi ishrane.

- Takođe je primijećeno da je povećan broj pregaženh vidri pri visokom ili niskom vodostaju. Kanali koji se nalaze ispod autoputa, a koje koristi vidra, u tom periodu bivaju zakrčeni vodom i trulom vegetacijom. Tada su prinuđene da prelaze autoput, pa je u tim slučajevima brza vožnja uzrok smrtnosti jedinki te vrste, dodaje se u saopštenju.

Na potezu Uvala Jovovića – Tanki Rt u poslednje dvije godine stradale su četiri vidre.

Kao jedna od mjera opreza postavljeni su znakovi obavještenja za vozače kako bi vozili sporije i opreznije na tom dijelu puta.

Portal Analitika