Društvo

BJELICA: Neću biti kandidat za rektora UCG

2502uo
U
pravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojio je danas konsolidovani finansijski izvještaj za 2013. godinu, po kojemu su prihodi veći nego rashodi za oko pola miliona eura. Prema riječima predsjednika UO Duška Bjelice dug Univerziteta je smanjen za oko tri miliona eura. On je naveo i da je na današnjoj sjednici UO donešena odluka o raspisivanju izbora za rektora UCG i demantovao glasine da će on biti jedan od kandidata za tu poziciju.

BJELICA: Neću biti kandidat za rektora UCG
Portal AnalitikaIzvor

„UCG je u 2013. godini, po konsolidovanom finansijskom izvještaju, prihodovao 30.085.338,42 eura. Rashodi su iznosili 29.589.577,90 eura. Na taj način višak prihoda nad rashodima u 2013. godini bio je 495.750,52 eura“, precizirao je predsjednik UO UCG.

Bjelica je kazao da je UCG u prošloj godini smanjio dug za blizu tri miliona, tačnije za 2.828.759,65 eura. Predsjednik UO nije saopštio koliko tačno iznosi spoljni dug UCG na današnji dan i dodao da se on mijenja iz mjeseca u mjesec. Ipak, kazao je da je dug na kraju 2012. bio preko 9,5 miliona eura. Bjelica ističe da se u 2014. ne očekuje povećanje duga jer neće biti prinudnih naplata kojih je bilo prema firmi Kroling.

On je istakao da iako je UCG poslovao pozitivno u 2013. godini i uspio da vrati dio duga to ne znači da još uvijek nije u finansijskim problemima. Bjelica je dodao da dug ostaje i prema nekim univerzitetskim jedinicama u dijelu povraćaja školarina, kao i duga prema zaposlenima.

„Obećali smo da će dinamika efikasnog poslovanja imati svoje rezultate i to se vidi po ciframa koje sam saopštio. Nadamo se da ćemo i u 2014. godini biti efikasni, da ćemo prvo voditi računa prema svojima zaposlenima, a onda i prema univerzitetskim jedinicama“, saopštio je predsjednik UO UCG.

Bjelica je objasnio da je UCG donio odluku o raspisivanju izbora za rektora za mandatni period od 2014. do 2017. godine. Kako je kazao predsjednik UO rokovi za predlaganje počinju narednog dana od dana objavljivanja u Biltenu UCG i obećao da će to biti 26. februara.

On je objasnio da će Senat imenovati izbornu komisiju od najmanje pet senatora, te da će oni biti zaduženi da shodno proceduri sprovedu izbore.

„Konačnu odluku o utvrđivanju kandidata za novog rektora, nakon sprovedene procedure, tajnim glasanju donosi Senat. Ukoliko UO ustanovi da izborne procedure nisu povrijeđene donijeće odluku o izboru novog rektora“, objasnio je Bjelica.

On je dodao da 19. avgusta 2014. ističe mandat aktuelnom rektoru Predragu Miranoviću.

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica kazao je da on neće biti kandidat za novog rektora.

„Ja se sigurno neću kandidovati za rektora i neću biti kandidat“, izričit je bio Bjelica.

On je dodao da svaka univerzitetska jedinica ima pravo da predloži kandidata, te da će biti u prilici da predloži. Bjelica je objasnio i da članovi Senata, najmanje 20 odsto senatora, imaju pravo da pokrenu inicijativu za predlog određene osobe za rektora.

„Nadam se da će akademska zajednica UCG izabrati najbolje rješenje u datom momentu“, kazao je Bjelica i dodao da će budući prvi čovjek UCG imati podršku UO kao što je ima aktuelni rektor.

Osim za izbor rektora biće raspisani i izbori za dekana Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Bjelica je objasnio da je danas Studentski parlament UCG predložio UO, da se izvrši korekcija kada je u pitanju cjenovnik i podizanje diploma na fakultetima. Kako je istakao dogovoreno je da se do naredne sedmice ispita realna cijena izrade diploma kako bi se našla cijena koja je prihvatljiva za studente i koja će pokriti troškove izrade diploma.

Predsjednik UO je objasnio da su se diplome naplaćivale 20 eura, te da je posebno naplaćivan (saplement) diplome u iznosu od 30 eura.

K.Ć.

Portal Analitika