Finansije

Kako građani mogu kupiti državne obveznice

2502obvezniceberzaok
O
bveznice koje će Montenegroberza emitovati početkom marta su pristupačne građanima Crne Gore i predstavljaju alternativu tradicionalnim oblicima štednje, pošto se radi o instrumentu sa malom stopom rizika. Ukoliko bi neki građanin želio da učestvuje u navedenoj aukciji, trebao bi da se obrati ovlašćenim učesnicima tj. članovima Montenegroberze, a to su banke i brokerske kuće i prije same aukcije, koja će se održati 3. marta, sklopi ugovor sa njima ukoliko već nije i prijavi se da želi da učestvuje u aukciji i postane vlasnik jedne ili više državnih obveznica, saopšteno je Portalu Analitika iz Montenegroberze.

Kako građani mogu kupiti državne obveznice
Portal AnalitikaIzvor

-Ako neko kupi npr. jednu državnu obveznicu nominalne vrijednosti 10.000 eura, njenom vlasniku će se isplaćivati jednaki polugodišnji anuiteti u iznosu od 1.392,86 eura, odnosno nakon četiri godine to bi ukupno iznosilo 11.142,88 eur. Vlasniku će prvi polugodišni anuitet biti isplaćen 3. septembra 2014. godine. Uvođenjem nove hartije od vrijednosti u ovom slučaju državnih obveznica, sa njima će biti uspostavljeno sekundarno tržište, na kojem će vlasnici istih moći da ih prodaju i prije roka njihovog dospjeća- navedeno je u saopštenju.

Odlukom Vlade Crne Gore o emisiji državnih hartija, na Montenegroberzi će se 3. marta održati aukcija za prodaju državnih obveznica. Realizacijom navedene emisije Vlada Crne Gore će prikupiti sredstva za finansiranje budžetskog deficita.

Ukupan iznos emisije je 100.000.000 eura. U ponudi se nalazi 10.000 državnih obveznica, nominalne vrijednosti 10.000 eura po obveznici. Rok dospjeća navedenog instrumenta je četiri godine. Radi se o amortizujućoj obveznici, odnosno vlasnicima će biti isplaćivani jednaki polugodišnji anuiteti, koji se sastoje od djela glavnice i kamate na preostali dug. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto na godišnjem nivou.

Portal Analitika