Abiznis

AZK: Vlasnici da se obrate AZK ako ima uslovljavanja

azk
A
gencija za zaštitu konkurencije (AZK) pozvala je sve vlasnike maloprodajnih trgovinskih lanaca da prijave ukoliko u prometu vode za piće postoji direktno uslovljavanje isporukom proizvoda ili nametanjem obaveze isključive saradnje sa jednim proizvođačem.

AZK: Vlasnici da se obrate AZK ako ima uslovljavanja
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije su vlasnike trgovačkih lanaca pozvali i da prijave ukoliko postoji zabrana držanja na policama svih ili samo određenih konkurentnih brendova drugih proizvođača.

Iz Agencije su saopštili da su održali sastanak sa ovlašćenim osobama jednog od najvećih maloprodajnih lanaca na teritoriji Podgorice, imajući u vidu saopštenja data u medijima o postupanju pojedinih proizvođača u smislu uslovljavanja maloprodavaca da u svojim marketima moraju imati isključivo njihove proizvode, pri čemu direktno zabranjuju prisustvo konkurentnih brendova drugih proizvođača, a sa uticajem, prije svega, na domaće proizvođače gazirane i negazirane vode za piće.

“U vezi sa navedenim, istaknuto je da ne postoje direktna ograničenja da se proizvodi nađu na policama, već da određeni proizvođači u postupku pregovora o pozicioniranju proizvoda u maloprodajnim objektima izražavaju poslovne zahtjeve da njihovi proizvodi budu izloženi na određenom minimumu zastupljenost na policama i/ili u prostoru pojedinačnog objekta”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Agencije su podsjetili da su isključivo nadležni za postupanje u slučajevima gdje dolazi do značajne povrede konkurencije, sprječavanjem, narušavanjem ili ograničavanjem konkurencije na tržištu.

U nadležnosti Agencije, kako su naveli, nije zaštita pojedinih proizvođača od komercijalnih, marketinških i promotivnih aktivnosti drugih proizvođača, koji predstavljaju uobičajene trgovinske i poslovne odnose koji čine osnov otvorene ekonomije i tržišne privrede sa ciljem povećanja stepena konkurencije na tržištu u korist potrošača.

“U cilju efikasnijeg rada na ovakvim slučajevima, pozivamo sve učesnike na tržištu da Agenciji dostave podatke i informacije, odnosno bilo kakve dokaze koji bi bili relevantni u rješavanju ovakvih i sličnih slučajeva”, zaključuje se u saopštenju. (Mina business)

 

Portal Analitika