Kultura

Beograd: Jugoslovenska kinoteka počinje rad u novoj zgradi

2502kinoteka
R
edovne filmske projekcije u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke počinju 26. februara i biće posvećene istoriji FEST-a, a ova ustanova kulture nastaviće uobičajen program i u sali Muzeja kinoteke, prenosi B92.

Beograd: Jugoslovenska kinoteka počinje rad u novoj zgradi
Portal AnalitikaIzvor

- Kinotečani su dosanjali jedan veliki san - rekao je na konferenciji za novinare v.d direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

On je dodao da je otvaranje renovirane sale ipak samo „prvo poluvrijeme“. Slijedi otvaranje male sale sredinom marta, zatim stavljanje u upotrebu multifunkcionalne sale - za projekcije, ali i promocije, seminare, kao i preseljenje biblioteke.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović izjavio je Tanjugu da će prva projekcija za redovnu publiku u srijedu u 18 sati biti besplatna, a biće prikazana restaurirana digitalizovana verzija prvog srpskog igranog filma „Karađorđe“ iz 1911. godine. Od 20 sati počinje izbor iz prvih 25 godina FEST-a i to Kubrikovim remek-djelom „Odiseja 2001“. Ovaj program trajaće cijelog marta i dijelom u aprilu, sa po dvije projekcije dnevno, a ulaznice koštaju manje od dva eura. Među odabranim klasici su i „Andrej Rubljov“, „Taksista“, „Ljudi mačke“, „Amarkord“...

Vujović je naglasio da su sve kopije restaurirane i digitalizovane, što uz novu digitalnu opremu za projekcije (DSP, blu-rej...) pruža izvanredan kvalitet slike i zvuka. On je podsjetio da se u Muzeju kinoteke nastavlja uobičajeni program, sa tematskim i ciklusima određenih umjetnika, sa po tri projekcije dnevno, sa kopija na staroj 35-milimetarskoj traci. Kako je istakao, publika podržava koncept Muzeja koji već duže vrijeme bilježi rast posete. Cena ulaznica za staru salu je manje od euro i po.

Prema najavama, sljedeći veliki projekat Jugoslovenske kinoteke biće izgradnja još pet depoa u Arhivu kinoteke na Košutnjaku za čuvanje starih filmova. Projekat je odobren u vrijeme kada i nova zgrada, ali je ona bila prioritet. Sada je u planu da se tokom proljeća srede „papiri“ za depoe, a 2015. se očekuje najveći zahvat u građevinskom i finansijskom smislu.

Portal Analitika