Društvo

Bošković u posjeti Sjevernoj Irskoj

boskovicirtsk
S
ocijalna politika jako je važna sa aspekta unaprijeđenja položaja građana i na njenom razvoju treba raditi u kontinuitetu, ocijenjeno je tokom posjete ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića Sjevernoj Irskoj.

Bošković u posjeti Sjevernoj Irskoj
Portal AnalitikaIzvor

Bošković, koji predvodi crnogorsku delegaciju u posjeti Sjevernoj Irskoj, sastao se danas sa ministrom zdravlja, socijalnih usluga i javnog zdravlja, Edvinom Putsom i predsjednikom Parlamenta Sjeverne Irske, Vilijemom Hejtom.

Bošković i Hejt su, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, razgovarali o reformi sistema socijalne i dječje zaštite i organizaciji tražišta rada u Crnoj Gori i mogućnosti veće saradnje institucija u cilju razmjene iskustava, kao i podizanju kvaliteta usluga.

- Sagovornici su se saglasili da je socijalna politika jako važna sa aspekta unaprijeđenja položaja građana, te da na njenom razvoju treba raditi u kontinuitetu - kaže se u saopštenju.

Puts je upoznao crnogorsku delegaciju sa organizaciom sitema zdravstvene i socijalne zaštite Sjeverne Irske i istakao da je reforma sitema socijalne i dječje zaštite dugoročan porces, koji Sjeverna Irska sporvodi još od 1995. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković je upoznao sagovrnika sa aktivnostima koje taj Vladin resor već nekoliko godina sporvodi u okviru reforme sistema socijalne i dječje zaštite, a sve u cilju poboljšanja položaja djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, osoba sa invaliditetom i starih osoba i drugih ranjivih grupa.

Pružanjem socijalnih usluga, kao što su podrška za stanovanje djeci koja izlaze iz doma za nezbrinutu djecu, pomoć u kući djeci sa najtežim smetnjama u razvoju, prilagođeni prevoz djece sa smetnjama u razvoju, redovno obezbjeđivanje novca za finansiranje prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite i obezbjeđivanje jetovanja i zimovanja za djecu socijalno ugroženih kategorija stanovništava, Ministarstvo pomaže korisnicima socijalnih prava i usluga.

Iz Ministarstva su podsjetili da taj resor pomaže i pružanjem socijalnih usluga kao što su subvencioniranje cijena električne energije najugroženijoj kategoriji stanovništva i nabavka besplatnih udžbenika za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja i djecu bez roditeljskog staranja.

- Intezivno radimo na promjeni zakonske regulative, ali i reorganizaciji institucija socijalne i dječje zaštite, u čemu imamo podršku UN institiucija u Crnoj Gori, ali i NVO sektora - naveo je Bošković, dodajući da će se nastaviti sa razvojem socijalnih servisa.

Sagovornici su se saglasili da je razmjena iskustava u oblsti socijalne i dječje zaštite od posebnog začaja i da će se sradnja u ovoj oblasti između Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstva zdravlja, socijalnih usluga i javnog zdravlja Sjeverne Irske nastaviti.

Portal Analitika