Društvo

PzP traži zabranu CdM-a i Pobjede, CdM: Teško komentarisati gluposti Medojevića

0702medoN
P
okret za promjene uputio je danas zahtjev Osnovnom državnom tužiocu, kojim traži privremenu zabranu portala Cafe del Montenegro (CdM) i distribuciju dnevnog lista Pobjeda zbog objavljene kolumne „Šamar za perverznu glavu“ autora Mihaila Terzića. Uredništvo CdM-a, sa druge strane, očekuje da će Osnovni tužilac zahtjev Pokreta za promjene odbaciti kao neosnovan, i poručuje da će kao i do sada prenositi objavljivati različita mišljenja i stavove.

PzP traži zabranu CdM-a i Pobjede, CdM: Teško komentarisati gluposti Medojevića
Portal AnalitikaIzvor

- Dana 24. februara dnevni list Pobjeda prenio je  je autorski tekst Mihaila Terzića objavljen na portalu CDM pod naslovom „Šamar za perverznu glavu“ kojim se jezikom mržnje poziva na linč i nasilje protiv predsjednika Pokreta za Promjene i poslanika Skupštine Crne Gore, Nebojše Medojevića, čime se grubo krše zajamčena prava i slobode ćovjeka i gradjanina i raspiruje se mržnja prema pripadnicima odredjene politčke grupacije - stoji u zahtjevu PzP-a.

Kako navode članom 11. Zakona o medijima precizno je navedeno da „nadležni sud može, na predlog državnog tužioca, zabraniti distribuciju objavljenog programskog sadržaja medija, kojim se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajamčenih prava i sloboda čovjeka i gradjana, ili izazivanje nacionalne , rasne ili vjerske netrpeljivosti ili mržnje“

Takođe, kako ističu dalje u PzP-u članom 23. Zakona zbaranjeno je objavljivanje informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv osoba ili grupe osoba .

- Kako je predmetnim tekstom u potpunosti povrijedjen član 11. i 23. Zakona o medijima , kojim je povrijedjeno Ustavno zajamčeno pravo i sloboda poslanika Nebojše Medojevića i izaziva se netrpeljivost i mržnja prema njemu kao predstavniku jedne relevantne političke opcije u Crnoj Gori, s toga zahtjevamo od osnovanog državnog tužioca da uputi nadležnom Osnovnom sudu u Podgorici predlog za donošenje Rešenja o privremenoj zabrani distribucije obljavljenog programskog sadržaja, do pravosnažnosti odluke o zabrani, u dnevnom listu Pobjeda i portalu CdM, a sve shodno članu 12 Zakona o medijima - zaključuje se u zahtjevu PzP-a upućenom Osnovnom državnom tužuocu.aleksandraobradovic

CDM: Teško je komentarisati gluposti Medojevića: Povodom zahtjeva kojim Pokret za promjene PzP od Osnovnog državnog tužioca traži privremenu zabranu rada portala Cafe del Montenegro CdM i dnevnog lista Pobjede, zbog objavljene kolumne Mihaila Terzića pod naslovom „Šamar za perverznu glavu“ uredništvo CdM-a saopštava sljedeće:

- Teško je komentarisati takve gluposti. Nebojši Medojeviću se sviđa jedino onaj medij koji objavljuje ono što on misli. Na njegovu žalost mi smo medij koji objavljuje različita mišljenja i stavove. To je poenta medija. Nadamo se da se ne bi ovako ponašao da dođe na vlast. Nebojša Medojević ne zna šta je medijski pluralizam. Mi ćemo i dalje raditi kao što smo radili i dosada, i očekujemo od Tužilaštva da ovu prijavu odbaci kao neosnovanu  - navvodi se u reagovanju koje potpisuje glavna i odgovorna urednica CdM-a Aleksandra Obradović.

Ona ističe da „izgleda da su promjene retrogradne svijesti potrebne u svim segmentima političkog života u Crnoj Gori bez obzira da li su vlast ili opozicija.“

 

izvor: CdM; foto: CdM

Portal Analitika