Društvo

Milić posjetio spuški Mlin

2402snp
Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, zajedno sa predsjednikom OO SNP Danilovgrad Spasojem Kovačevićem, predsjednicom Kluba odbornika SNP u SO Danilovgrad  Jelenom Radenović i Slobodanom Veškovićem predstavnikom SNP-a u Savjetu za razvoj lokalne samouprave Danilovgrad, posjetio je danas Mlin u Spužu, bivše preduzeće Žitopromet.

Milić posjetio spuški Mlin
Portal AnalitikaIzvor

Milić je tokom posjete spuškom Mlinu razgovarao sa stečajnim upravnikom Milanom Guberinićem i njegovim saradnikom Jovanom Lopušinom.

Spuški mlin je prije privatizacije bio u samom vrhu proizvođača brašna na nivou bivše SFRJ i proizvodio je različite tipove brašna u kapacitetu od 20 000 metričkih tona godišnje. Mlin je prije privatizacije zapošljavao oko 200 radnika, a imovina preduzeća se  prostire na teritoriji od oko 5 000 m2. Danas je ovo preduzeće u stečaju sa nerealizovanim obavezama prema bivšim radnicima, čiji se broj, nakon druge privatizacije, sveo na 57. Radnicima nije povezan radni staž i nisu isplaćene plate za perod od 5 godina.

Specifičnost spuškog Mlina su kapaciteti koji i danas prevazilaze okvire sličnih preduzeća u regionu. Mlin ima svoju savremenu laboratoriju, sva oprema je u odličnom stanju, a u Spužu postoji dovoljan broj kvalifikovanog, stručnog kadra , tako da bi proizvodnja u punom kapacitetu mogla biti pokrenuta za veoma kratko vrijeme.

Predsjednik  SNP-a je istakao da Crna Gora ne može biti prosperitetna bez otvaranja radnih mjesta, a ovo preduzeće je dokaz  da je revitalizacija postojećih kapaciteta, oživljavanje onoga što već imamo, dovoljno da se napredak osjeti ne samo u Spužu  i danilovgradskoj  opštini, nego i šire.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnom stanju i mogućnostima revitalizacije Mlina makar u segmentima, kako bi se  pronašao način pokretanja proizvodnje koja kao preduslov mora pokrenuti poljoprivredu i Spuža i Bjelopavlića sa mrtve tačke.

-SNP na ovaj način ukazuje na mjere za stvaranje investicionog ambijenta  i politike promovisanja ključnih resursa na teritoriji opštine Danilovgrad, kao prioritetne obaveze i dužnosti svake odgovorne vlasti na lokalnom i državnom nivou.- navodi se u saopštenju SNP-a.

 

Portal Analitika