Kultura

Počeo jubilarni 10. ZagrebDox

2402zagrebdox
N
ajznačajniji festival dokumentarnog filma u regionu, 10. ZagrebDox, otvoren je sinoć u Zagrebu, prenosi SEECult.

Počeo jubilarni 10. ZagrebDox
Portal AnalitikaIzvor

Do 2. marta, više od 150 najboljih svjetskih dokumentarnih ostvarenja, u širokom spektru tema, autora i žanrova, biće predstavljeno najširoj publici.

Festival je otvorila holandsko-hrvatska „Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić, koja posjećuje petoricu bivših momaka u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto se svaka njena veza sunovrati.

2402zagrebdox2ZagrebDox na svoj mali jubilej nudi 18 programa, uključujući međunarodni i regionalni takmičarski, i popularne selekcije Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarci i Phone Dox. Prateći programi uključuju brojne retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca prema izboru filmskih kritičara i dokumentarista (Moj najbolji dox), retrospektivu Školi za filmsku režiju „Andžej Vajda“ iz Poljske i filmova sa Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (Dokufikcija). Najavljena je i retrospektiva hrvatskih dugometražnih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmološkinje Dijane Nenadić, a autorsko veče posvećeno je radovima predsednika međunarodnog žirija Damira Čučića, hrvatskog reditelja i montažera.

U trci za glavne festivalske nagrade - Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, našla su se 44 filma. Uz Čučića, o najboljima u međunarodnoj konkurenciji odlučiće i direktor Međunarodnog filmskog festivala FID iz Marseja, Žan-Pjer Rem i američki reditelj Džoš Gibson, koji je 2013. dobio Veliki pečat. Žiri regionalnog takmičarskog programa čine zamenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest Čarli Filips, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu „Trajbeka“ Rajan Harington i bugarski reditelj Julijan Tabakov, čiji je dokumentarni prvijenac “Cvetanka” proglašen 2013. na ZagrebDoxu najboljiim u regionu.

O nagradi Mali pečat, koja se dodeljuje autoru/ki do 35 godina, odlučivaće žiri iz te generacije, koji čine reditelj Marsel Rozinski, rukovodilac Odsjeka za dokumentarni film na Školi „Andžej Vajda“, srpska rediteljka Ivana Mladenović i domaća autorka Lidija Špegar.

2402zagrebdox1Uz glavne nagrade, na ZagrebDoxu će biti dodijeljena i nagrada Movies that Matter za filmu koji na najbolji način promoviše ljudska prava, a dodeliće je žiri koji čine predsednica ženskog udruženja B.a.B.e. Sanja Sarnavka, austrijski reditelj Ed Mošic, te umjetnički direktor DokuFesta iz Prizrena Veton Nurkolari.

O najboljem naslovu u programu Phone Dox odlučiće video umjetnica Ana Hušman i reditelji Andrej Korovljev i Tomislav Jelinčić.

ZagrebDox je proteklih devet godina predstavio oko 1.500 filmova, čime je privukao oko 200.000 gledalaca.

- ZagrebDox je popunio prazninu koja je postojala u kulturnoj ponudi Zagreba i Hrvatske, pa i u regionu, i omogućio da gledaoci saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj istoriji, živa, kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična, ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja – rekao je nedavno direktor ove manifestacije Nenad Puhovski.

I deseti ZagrebDox održava se uz visoko pokroviteljstvo predsednika Hrvatske Iva Josipovića i uz podršku Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa MEDIA Evropske unije.

Portal Analitika