Društvo

Kalezić podnijela prijavu protiv potpisnika koruptivnog zdravstvenog ugovora

2402kalezic
P
oslanica Demokratskog fronta  Jelisava Kalezić podnijela je danas Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, Đurđini Ivanović, krivičnu prijavu protiv potpisnika koruptivnog ugovora u zdravstu.

Kalezić podnijela prijavu protiv potpisnika koruptivnog zdravstvenog ugovora
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji za štampu 26.12.2013. god. poslanici Demokratskog fronta, Koča Pavlović i Jelisava Kalezić obavijestili su medije i javnost Crne Gore o ugovoru koji su, početkom marta 2009.g  potpisali čelnici sledećih državnih institucija iz oblast zdravstva: Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović, tadašnji direktor Fonda zdravstva mr Ramo Bralić i tadašnja direktorica KCCG dr Olivera Miljanić. Izvođač shodno ovom ugovoru je dr Aleksandar Nikolić, tadašnji, i još uvijek, direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG. Osim navedenih potpisnika inkriminisanog ugovora u prijavi je naveden i predsjednik Ljekarske komore Crne Gore dr Đoko Jočić, zbog indicija o pruženoj logistici da do ovog ugovora dođe. Naime, Ljekarska komora je izdala dr A. Nikoliću licencu iz oblasti kardiohirurgije iako nije podnio dokaz o završenoj dvogodišnjoj specijalizaciji iz kardiohirurgije.

Prije tri godine, marta 2011 g., poslanik Koča Pavlović (24. Saziv Skupštine) je Ministru zdravlja postavio poslaničko pitanje kako je došlo do davanja licence dr A. Nikoliću, neusaglašeno sa  zakonima države Crne Gore. Drugi dio poslaničkog pitanja sadržao je zahtjev da se objasni postojanje pomenutog ugovora koji dr A Nikoliću, osim plate po osnovu stalnog radnog odnosa kao direktora Centra za kardiohirurgiju i obaveza koje ima po tom osnovu, obezbjeđuje 500 eura po svakoj operaciji. Nije dobio odgovor u pisanoj formi, a ministar je u usmenom obrazloženju u Parlamentu negirao da mu je poznato postojanje takvog ugovora.

Dolaskom novog direktora KCCG, dr Milana Mijovića, koji je odbio da učestvuje u realizaciji inkriminisanog ugovora, slučaj je dospio na sud. Naime, dr Aleksandar Nikolić je tužio državu Crnu Goru, Ministarstvo zdravlja, Fond zdravstva i KCCG, jer mu je prekinuta isplata po navedenom ugovoru. Ispostavilo se da je dr A. Nikolić, do dolaska novog direktora KCCG,dobijao novac za sve izvršene operacije u Centru za kardiohirurgiju, i za one koje su radili trojica kardiohirurga koji imaju završenu subspecijalizaciju. Takođe i za operacije koje su obavljane dok je direktor Centra za kardiohirurgiju bio van Crne Gore.

Specijalnoj tužiteljki za organizovani kriminal uz prijavu je dostavljena i dokumentacija koju su prikupili poslanici Pavlović i Kalezić.

Portal Analitika