Abiznis

BOJIĆ: Rekord u otkupu mlijeka

2402bojic
U
saradnji sa savjetodavnim službama i laboratorijom za mljekarstvo Ministarstvo počljoprivrede je organizovalo brojna predavanja na temu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka. Publikovano je nekoliko brošura na temu mlijeko i higijena muže. Putem medija već je upućen poziv proizvođačima mlijeka da se udruže i da svoju inicijativu za obuke vezane za kvalitet mlijeka upute Ministarstvu koje će organizovati obuke, kazala je Bojić.

BOJIĆ: Rekord u otkupu mlijeka
Portal AnalitikaIzvor

 

Savjetnik za stočarstvo i proizvodnju mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Gorica Bojić kazala je da se ove godine očekuje rekordan otkup mlijeka i da u prilog tome svjedoče rekordan otkup u januaru. Ona je u izjavi za Portal Analitika najavila novu podršku Ministarstva poljoprivrede farmerima.

- Pružamo podršku od 60 odsto vrijednosti investicije, a maksimalno 5.000 eura za nabavku opreme: laktofrizi, aparati za mužu i sredstva za higijenu, kazala je Bojić.

Trend povećanja otkupa: Nakon što je u 2013. dostignut rekordan otkup u posljednjih deset godina, nastavlja se trend povećanja otkupa.

- U januaru ove godine otkupljeno je 80.000 litara više nego u januaru prošle godine. Podsjetimo da su u prethodnoj godini poljoprivredni proizvođači predali mljekarama i sirarama ukupno 25 miliona litara mlijeka. Trend rasta ukazuje da će, ukoliko vremenski uslovi i dalje budu dobri, i ova godina prevazići prethodnu, objasnila je Bojić.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ohrabreni smo podacima o povećanju količine mlijeka koje se prerađuje u registrovanim objektima, ali smo prepoznali potrebu da trend prati i rast kvaliteta.

- Bolji kvalitet nije potreban samo mlijeku koje se proizvodi na crnogorskim gazdinstvima, već i mnogim drugim domaćim proizvodima, kako bi u procesu pristupanja EU, naši proizvođači postali konkuretniji i što više njih imalo šansu da preživi na budućem evropskom tržištu. U slučaju crnogorske poljoprivrede koju karakterišu mala porodična gazdinstva, kvalitet nema alternative, poručila je Bojić.

Agrobudžet koncipiran da daje podršku investicijama: Upravo iz ovih razloga Agrobudžet za 2014. godinu, kako je dodala, koncipiran je tako da podrška ide u pravcu investicija.

- Za podršku razvoju mljekarskog sektora opredijeljeno je 10 odsto ovogodišnjeg agrobudžeta. Da podsjetim, proizvođači mlijeka koji predaju više od 400 litara mjesečno dobijaju 0,065 eura. Oni koji predaju više od 400 litara, i imaju mlijeko ekstra i prve klase dobiće 0,075 eura po litru, koliko dobijaju i oni koji mljekarama predaju više od 5.000 litara mjesečno. Pravo na najvišu premiju od 0,085 eura imaju proizvođači koji isporučuju veće količine kvalitetnog mlijeka, odnosno oni koji predaju više od 5.000 litara mjesečno, a imaju mlijeko eksta i prve klase. Od ove godine, podršku od 0,01 cent dobijaće i mali proizvođači, koji proizvode manje od propisanog minimuma (ove godine to je 400 litara mlijeka mjesečno) i koji do sada nijesu bili obuhvaćeni premijama, navele je ona.

Novi tender za podršku mljekarima: Ministarstvo podržava unaprjeđenje kvaliteta mlijeka i kroz mjere ruralnog razvoja.

- Pružamo podršku od 60 odsto vrijednosti investicije, a maksimalno 5.000 eura za nabavku opreme: laktofrizi, aparati za mužu i sredstva za higijenu. Ova mjera biće realizovana putem javnog poziva koji će biti uskoro objavljen.  U saradnji sa savjetodavnim službama i laboratorijom za mljekarstvo Ministarstvo je organizovalo brojna predavanja na temu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka. Publikovano je nekoliko brošura na temu mlijeko i higijena muže. Putem medija već je upućen poziv proizvođačima mlijeka da se udruže i da svoju inicijativu za obuke vezane za kvalitet mlijeka upute Ministarstvu koje će organizovati obuke. I pored svih aktivnosti koje Ministartsvo sprovodi kako bi unaprijedilo ovaj sektor, ipak, osnovna odgovornost za kvalitet sirovog mlijeka je na proizvođačima mlijeka. Oni su ti koji bi u slučaju kad kvalitet sirovog mlijeka nije u skladu sa standardima o tome trebalo da obavijeste veterinara i bez odlaganja preduzmu korektivne mjere. To je njihova obaveza u skladu sa zakonom, kazala je Bojić.

Prozvođaći da se potrude da bude kvalitetnije mlijeko: Ona je pozvala farmere da proizvede što kvalitetnije mlijeko.

- Smatram da bi naši proizvođači trebalo da se potrude da proizvode što kvalitetnije mlijeko, ne samo zbog premije, već zato što jedino na taj način mogu unaprjeđivati proizvodnju, dostizati evropske standarde u ovoj oblasti, kako bi dugoročno opstali. Osim posvećenosti tom clju, preporuka Ministarstva je da se udružuju u kooperative, što će im obezbijediti i novi zakon o kooperatvama, na kome radimo. Agrobudžetom je definisana i podrška udruživanju, ne samo u mljekarskom sektoru, nego i ostalim.  Udruženi na profitnoj osnovi obezbijediće sebi bolju pregovaračku poziciju kod mljekara, vezano za osnovnu otkupnu cijenu mlijeka, koja je, inače, stvar dogovara između proizvođača i prerađivača. Prema našim informacijama, otkupna cijena mlijeka u Crnoj Gori je oko 0,40 eura po litru i najviša je u regionu, zaključila je Bojić.

Portal Analitika