Abiznis

Od 3.900 novozaposlenih samo 1.016 državljana Crne Gore

2302zzzcg
P
rema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, posao je od početka godine dobilo 1.016 građana Crne Gore. Od početka godine do danas stranci su dobili čak 2.881 radnu dozvolu, uprkos tome što na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno nalazi 34.639 državljana Crne Gore.

Od 3.900 novozaposlenih samo 1.016 državljana Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju u Zavodu za zapošljavanje Danka Ćetković kazala je za “Blic Crna Gora” da je ovako veliki broj izdatih radnih dozvola za strance posljedica tražnje u građevinarstvu, odnosno deficita pojedinih struka u Crnoj Gori. Ona pojašnjava da „nije dovoljno da neko ima diplomu nekog od deficitarnih zanimanja i da samo na osnovu toga očekuje zaposlenje“.

"Ključno je da osoba koja ima diplomu zna da svoje znanje primjeni u praksi i da aktivno traži zaposlenje. Na tržištu rada uočava se deficit upotrebljivih znanja i vještina u svim strukama i na svim obrazovnim nivoima", kazala je Ćetković.

Ona kaže da je ekonomska struka najbrojnija među nezaposlenima, te da postoji čak 25 zanimanja iz oblasti ekonomije (marketing, menadžment, trgovina, bankarstvo, finansije, carine, špedicija...).

"Sama diploma nije dovoljna da bi se dobio posao u ovoj struci, već je neophodno da kandidati imaju dodatna znanja i vještine, kao što su znanje stranih jezika, iskustvo u pisanju projekata, napredno poznavanje rada na računaru, dobre komunikacijske vještine i vještina prilagođavanja", kazala je Ćetković.

Dok je među nezaposlenima najviše onih koji bi da budu menadžeri, s druge strane, nema dovoljno zanatlija, naročito iz oblasti građevinarstva, kao što su tesar, zidar, armirač, keramičar ili moler. Iako je Crna Gora zemlja čija je ekonomija u dobrom dijelu zasnovana na turizmu, paradoks je da su deficitarna i ugostiteljska zanimanja, kao što su kuvar, konobar, roštiljdžija, poslastičar i pica-majstor.

Portal Analitika