Društvo

MUP podnio 9.119 prijava za vožnju pod dejstvom alkohola

2302saobracajnapolicijaok
S
aobraćajni policajci su u proteklih godinu dana procesuirali 9.119 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je Danu iz Uprave policije. Protiv svih prestupnika, kako su naveli, podnijete su prekršajne prijave.

MUP podnio 9.119 prijava za vožnju pod dejstvom alkohola
Portal AnalitikaIzvor

-U navedenom period je 727 lica zadržano u policijskim prostorijama zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji većoj od jednog promila u krvi. Saobraćajne patrole najviše prekršaja registruju u danima vikenda, kada zbog vožnje pod dejstvom alkohola uhvate između 80 i 100 lica. Pošto veći broj mlađih lica vikendom izlazi u grad, pojačali smo kontrole na svim izlazima iz centra grada. Ove akcije daju dobre rezultate, a najbolji pokazatelj je što više u centru grada nemamo saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama- ističu u Uoravi policije.

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, vozač kod kojeg se preko analize krvi utvrdi prisustvo alkohola veće od 0,3 promila smatra se osobom koja upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. Minimalna kazna za ovaj prekršaj iznosi 70 eura, a maksimalna 2000 eura. Alternativna maksimalna propisana kazna je zatvor do 60 dana.

Portal Analitika