Abiznis

Montenegro erlajns prizemljuje stare avione

2302avionmaok
C
rnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns (MA), koja duguje više od 69 miliona eura, suočena je i sa problemom starenja dijela flote koji treba zamijeniti. Vijesti pišu da je riječ o avionima tipa “foker 100”, koji su prosječne starosti 23,5 godine, što ih svrstava među najstarije avione tog tipa u operativnoj upotrebi.

Montenegro erlajns prizemljuje stare avione
Portal AnalitikaIzvor

-Od ukupno pet fokera 100, proizvedenih od 1989. do 1992. godine, već za desetak dana u operativnom stanju ostaće samo dva. Foker registarskih oznaka 40- AOL trajno je prizemljen krajem 2011. Krajem prošle godine MA je povukla i prizemljila drugi foker oznake 40-AOK. Treći avion ovog tipa, oznake 40-AOT, biće prizemljen 1. marta- rečeno je Vijestima iz kompanije.

S druge strane, Montenegro erlajns raspolaže i sa tri moderna aviona tipa “embraer ERJ-195”, prosječne starosti svega četiri godine, ali je samo jedna od ovih letjelica u vlasništvu kompanije. Preostale dvije pripadaju korporaciji GECAS, koja ih je na lizing iznajmila Montenegro erlajnsu na osam godina.

Portal Analitika