Abiznis

Suđenje za “švajcarce” počinje 7. marta

2202haabok
P
ripremno ročiste povodom tužbe koju  je  Centar za  zaštitu  potrošača (CEZAP) podnio protiv Hypo alpe adria banke (HAAB) zakazano je  za 7.  mart u 11 časova u  zgradi  Osnovnog suda u  Podgorici.

Suđenje za “švajcarce” počinje 7. marta
Portal AnalitikaIzvor

Iz  CEZAP-a su Portalu Analitika kazali da  se do sada  prijavilo preko 300 klijenata koji smatraju da  su oštećeni. Klijenti  se mogu priključiti tužbi do 7  marta dodali  su  iz  CEZAP-a Svi zainteresovani klijenti mogu  se prijaviti na  broj  020-244-170.

CEZAP je  17 maja 2013 .podnio  tužbu Osnovnom sudu u Podgorici protiv HAAB-a u  ime oštećenih  klijenata koji su  podigli  stambene  kredite sa  valutnom klauzulom u švajcarskim  francima. Prvo  pripremno ročište bilo je zakazano za 30.septembar, ali je odgođeno.

Iz CEZAP-a su ranije saopštili da  je  HAAB od  majke banke iz Austrije dobila eure, koje  je  dala klijentima a švajcarski franak nije nikom ponuđen, niti  dat. Švajcarski  franak, kako  su  naveli iz  CEZAP-a a što tužena banka negira, nije ušao u Crnu  Goru. Tužioci tvrde da je valutna klauzula stavljena zbog spekulativnog ponašanja banke i stvaranja ekstra profita.

-HABB  je htjela da  se  probije na tržiste  Crne  Gore nudeći  najnižu kamatnu stopu od 5.45 odsto na godišnjem nivou za stambene  kredite , a  ustvari to je bio mamac za dovođenje klijenata u zabludu i prevaru- smatraju u CEZAP-u.

Tužba je  podnijeta u  saradnji sa  advokatskim  kancelarijama Velimirović i Ćalasan.

Portal Analitika