Kultura

Bigović: Mističnost mojih slika nastala je iz životnog iskustva

2202isidora
I
sidora Bigović
pripada onom tipu likovnih umjetnika koji su sopstveni stvaralački habitus formirali na temeljima figuracije, prihvatajući njena tradicionalna svojstva... To je jedan intimni svijet svedene crtačke forme i sofisticiranog pristupa kojima Isidora tematske povode pronalazi, osim u anegdotskim opservacijama stvarnih događaja, u ličnoj arhivi sjećanja i depoima svijsti koj čuvaju doživljaje iz djetinjstva i rane mladosti, kazala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić otvarajući sinoć izložbu „Slike života II“ u podgoričkoj Modernoj galeriji.

Bigović: Mističnost mojih slika nastala je iz životnog iskustva
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ciklusu 32 rada koji su nastali u protekle dvije i po godine, a rađeni su u tehnikama ulja na platnu i olovke na papiru.

Govoreći o doživalju novih radova mlade slikarke, Duletić je dodala:

- Isidora Bigović gradi jednu sofisticiranu sliku, i udio estetizacije i uvođenja veoma složenih, delikatnih procedura komponovanja pretvaraju je u zaokruženo djelo koje govori jezikom složene umjetničke realnosti. Tako odmjeren i samosvojni likovni svijet, koji djeluje u sinergiji prošlosti i budućnosti, obiluje slojevitošću što znatiželjnog promatrača ne ostavlja nimalo ravnodušnim. Pred nama se rastvaraju tajnoviti nadrealni motivi koji svojom višeznačnošću odvlače promatrača od bilo kakvog prepoznatljivog vremena i prostora.

2202isidora1Novi radovi umjetnice koja od nedavno živi i stvara u Herceg Novom, imaju novo ozračje.

- Želim prvo da naglasim da je ovo moja 14. samostalna izložba. Ovdje sam se predstavila 2010. godine u Umjetničkom paviljonu sa ciklusom „Govor tijela“. Prvi ciklus „Slike života I“ predstavila u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. „Slike života II“ se upravo nadovezuju na prvi, s tim štu su formati malo veći. Potencirana je mističnost, atmosfera slike i metafizičnost – kazala je Bigović za Portal Analitka.

Drugačija koncepcija, način izražavanja kao i tematika, predstavljaju je u novom svjetlu.

- Rekla bih da je tematika - ono unutrašnje, čovjekovo, njegova psihologija - ostala ista. Međutim, za razliku od prethodnih ciklusa koje sam radila, ima tu crtu metafizičnosti, mističnosti i, prije svega, atmosfere kojoj posvećujem posebnu pažnju.

Kako je riječ o promjenama koje, očigledno, otvaraju novo poglavlje u njenom stvaralaštvu, pitali smo je što je bio razlog tome.

- Sve je došlo spontano, podsvjesno. Ne mogu da kažem da je nešto konkretno uticalo. Mislim da su uticaj imala životna iskustva, neki lični doživljaji, interesovanja koja su, možda, podsvijesna. To je, u suštini, ostalo isto kao prije, s tim što se sada možda malo više razvilo – zaključila je Bigović.

K.J.

Foto: oficijelni sajt

2202isidora2

Portal Analitika