Društvo

SKUPŠTINA: Namjeravali smo da obezbijedimo pristup osobama sa invaliditetom

2202skupstina
S
kupština Crne Gore je prije podnošenja tužbe od strane Miroslave Ivanović iz Udruženja mladih sa hendikepom, imala namjeru da obezbijedi nesmetan pristup osobama sa invaliditetom, saopšteno je za Portal Analitika iz te institucije.

SKUPŠTINA: Namjeravali smo da obezbijedimo pristup osobama sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je saopšteno parlament je od početka 2011. godine objavio tri javna poziva za nabavku koso-podižuće platforme za potrebe osoba sa invaliditetom, kako bi zgrada bila pristupačna osobama sa posebnim potrebama odnosno osobama smanjene pokretljivosti.

„Imajući u vidu da su prije postupka javne nabavke koji je u toku, prethodno neuspješno okončana dva postupka javne nabavke, Skupština Crne Gore je prije podnošenja tužbe od strane Miroslave Ivanović iz Udruženja mladih sa hendikepom, imala namjeru da obezbijedi nesmetan pristup osobama sa posebnim potrebama odnosno osobama smanjene pokretljivosti“, saopšteno je za Portal Analitika.

Iz Skupštine navode da je za člana komisije koja je pripremala tendersku dokumentaciju vršila otvaranje i vrednovanje pristiglih ponuda, određen predstavnik Udruženja paraplegičara Crne Gore.

„Osnovni razlog za angažovanje predstavnika navedenog udruženja je bio da svojim učešćem i eventualnim predlozima i sugestijama pruži doprinos u cilju poboljšanja pristupačnosti zgradi Skupštine Crne Gore navedenoj kategoriji lica“, navode iz parlamenta.

Odjeljenje za odnose sa javnošću i protokol Skupštine podsjeća da je zgrada parlamenta sagrađena 1954. godine i da je teško pronaći adekvatno rješenje koje omogućava pristupačnost ovom objektu.

„U toku je sprovođenje trećeg postupka javne nabavke koje se nalazi u završnoj fazi (zaključivanje ugovora sa ponuđačem), tako da će u narednom periodu biti omogućen nesmetan pristup zgradi Skupštine Crne Gore osobama sa invaliditetom, odnosno osobama smanjene pokretljivosti“, saopšteno je za Portal Analitika.

Iz Skupštine navode da je pred nadležnim sudom u toku postupak po tužbi Miroslave Ivanović, te da neće iznositi stav u pogledu navoda iz tužbe.

Podsjećamo Miroslava Mima Ivanović iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) preko svog punomoćnika advokatice Tijane Živković, angažovane u okviru projekta: „Besplatna pravna pomoć marginalizovanim grupama“ koga sprovodi CEMI uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, 2. 12. 2013. godine podnijela je Osnovnom sudu u Podgorici tužbu za zaštitu od diskriminacije zbog nepristupačnosti, protiv Skupštine Crne Gore.

Na linku se nalazi otvoreno pismo Miroslave Ivanović upućeno predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

Portal Analitika