Društvo

Pasulj nikad ne omane

2202menzaPOCETNA
N
astavak školovanja van porodične kuće donosi sa sobom i čari ishrane u studentskim menzama. Oni koji su imali priliku da objeduju u dvije popularne podgoričke studentsko-đačke menze u kojima se mogu koristiti kartice, većinom su zadovoljni i trče sa fakulteta kako bi stigli oko 13 sati, kada je izbor najveći.

Pasulj nikad ne  omane
Portal AnalitikaIzvor

 

Ima i zamjerki – neko na meni, neko na ljubaznost osoblja, a neko i na štimung i izbor muzike.

Roštiljske kobasice, pohovane i lovačke šnicle, pasulj, raštan, oriz sa graškom, pire...To je meni menze popularnog podgoričkog „Plavog dvora“, kako studenti zovu stari studentski dom, ako dođete utorkom.

Je li baš u svakodnevnom životu, kao što je zapisano u jelovniku?

2202menzarucakRaštan je baš bio sličan onom koji se sprema na ognjištu i u kotlovima. Jedina mana, koju bi sigurno našli gurmani koji cijene ovaj crnogorski specijalitet, bio bi nedostatak domaće brašnjene kobasice ili parčeta slanine, recimo. I pasulj, koji mnogi studenti preporučuju kao uvijek dobar izbor, bio je ukusan i sličan onom koji prave mame ili babe u mnogim porodicama. A atmosferu „kao kod kuće“ upotpunjavaju i domaće jabuke, poneke načete crvom, ponuđene za užinu.

Ručak u menzi „Plavog dvora“, služi se od 12 do 16 časova. Već sa ulaza dočekuje punkt sa hranom, koji funkcioniše kao i svi punktovi u menzama ili ekspres restoranima.

Studente uslužuje jedna kuvarica, druga za kompjuterom „skida“ bonove sa kartice, dok su dvije zadužene za prijem korišćenog posuđa. Zaposleni se, očigledno, trude da atmosfera u menzi bude približna onoj kod kuće. Ljubazno osoblje, zelenilo posvuda, stalno uključen televizor, sa kojeg dopire „narodno veselje“ i glas Miroslava Ilića. Izgleda da su se i studenti i učenici, koji ovdje dolaze iz obližnjeg đačkog doma navikli na red i disciplinu koja vlada u restoranu, tako da bez vike i gužve izaberu ručak, i odu na neko od 120 mjesta koja su im na raspolaganju…

2202menzadvor3Studenti koji se hrane u menzi „Plavog dvora“ većinom su saglasni da su hrana, usluga i higijena dobri, mada, kako kažu, uvijek može biti bolje.

Hrana prija, muzika „para“ uši: Već četiri godine Emir Pilav koristi abonentske bonove. Iz velikog iskustva zna da hrana u menzi varira - nekada je dobra, nekada loša, nekad podnošljiva. Smeta mu što na meniju nema više junetine, piletine ili govedine…

„Moja velika zamjerka je što nisu ispoštovani oni koji ne jedu svinjetinu. Ima dana kada sam nailazio na tri ili četiri vrste svinjetine, a samo jednu vrstu govedine. Govedina je nekad dobra, ali zna da bude i tvrda, neukusna, pa sam se mnogo puta vraćao praznog stomaka“, ističe student Fakulteta političkih nauka (FPN). U šali dodaje da bi i muziku koja se „pušta“ u menzi valjalo mijenjati.

Njegova koleginica sa fakulteta, Aldijana, kojoj je ovo prva godina kako se hrani u menzi, saglasna je sa Emirom da i kvalitet i izbor hrane variraju.

2202menzafaze4„Ipak, u poređenju sa drugom menzom, u novom studentskom domu, hrana je ovdje mnogo bolja, ali i kvalitet usluge. Govorim iz ličnog iskustva, jer sam tamo imala incident sa radnicama“, ističe sagovornica Portala Analitika.

Boban Bogavac smatra da je usluga u menzi „Plavog dvora“ „na nivou“, ali da bi hrana mogla biti bolja.

Njegov kolega Dražen, koji iz nekog razloga nije htio da kaže prezime, smatra da su uslovi u menzi solidni i prilagođeni prilikama studenata. Jedina zamjerka mu je što smatra da bi higijena mogla biti bolja.

„Hrana može biti bolja, ali smo relativno zadovoljni. Higijena bi svakako mogla biti na višem nivou. Što se usluge tiče – osoblje je prijatno, izlaze studentima u susret što se svega tiče“, priča Dražen.

Popularni krompir pire: Studentski restoran „Novog doma“ značajno je veći od restorana „Plavog dvora“. Podijeljen je na nekoliko dijelova i ima kapacitet od 200 mjesta. Valja reći da obje menze imaju prilaz prilagođen osobama sa invaliditetom.

2202menzaredfazeU obje menze većina stolova je već oko jedan sat zauzeta i tada je najveća gužva. Svi se trude da stignu ranije kako im ne bi prošlo omiljeno jelo.

Za razliku od menze „Starog doma“, odnosno „Plavog dvora“, već na ulazu se osjeća jak, težak, miris hrane. Biće zbog položaja same kuhinje. I žamor studenata je jači. Menza „Novog doma“ ima poseban dio u kojem se pecivo, teoretski, može uzeti u toku radnog vremena restorana – od 7,15 ujutro do 20,30. Toga utorka već u 13 nije bilo bogznašto na izboru.

A glavni meni se, na papiru, ne razlikuje se mnogo od onog u „Plavom dvorcu“. U jedan je sat u menzi „Novog doma“ nestao je pire, ali se mogla naći pljeskavica.

2202menzafaze5U dvorištu restorana „Novog doma“ nalaze se klupe, gdje mnogi studenti nakon ručka mogu užinati i ćakulati sa svojim kolegama o studentskom životu.

Pecivo od doručka koje ponekad „spasi stvar“: Ovdje, ipak, imaju više primjedbi nego studenti kojis e hrane u „Plavom dvorcu“.

Ispred menze zatekli smo studente četvrte godine Prirodno- matematičkog fakulteta (PMF), Vladana Šarca i Dejana Jaramaza koji su saglasni da je hrana u restoranu kod tehničkih fakulteta nekada bila mnogo bolja.

2202menzasarac„Kvalitet hrane stvarno nije na zadovoljavajućem nivou. Porcije su u odnosu na prošlu godinu znatno manje; ranije smo za užinu često imali i kolače, sa sada toga nema. Hranim se u menzi već četiri godine, iz godine u godinu je sve gore“, tvrdi Vladan. On smatra da kapaciteti menze nisu mogli da isprate novi, skoro otvoreni dom, i priliv novih studenata.

Cijena mjesečnih bonova za doručak, ručak i večeru je oko 30 eura.

„Istina, ne možete očekivati da za tako niske cijene dobijete nekakve vrhunske obroke. Ali, može se poraditi na drugim stvarima, na poboljšanju higijene, na primjer. Ja sam nailazio na tragove kompota u čašama…“, tvrdi sagovornik Portala Analitika.

On smatra i da ljubaznost osoblja nije na zadovoljavajućem nivou, ali to opravdava velikim brojem studenata koji se hrane u menzi i umorom zaposlenih u njoj.

Jaramaz je, kao i ostali sklon poređenjima dvije menze.

2202menzajaramaz„U menzi ’Novog doma’ dobra hrana se može jedino naći u jutarnjim časovima i eventualno negdje oko 17 časova, kada počinje večera“, priča Dejan, dodajući da je jedina pozitivna stvar doručak, jer se peciva mogu uzeti tokom cijelog dana.

On apeluje na osoblje menze „kod faza“ da češće mijenjaju stolnjake jer, kako kaže, nije prijatno jesti sa stolnjaka na kojima ima ostataka hrane, masnog, ljepljivog… Dejanu smeta i red koji nastaje prilikom „očitavanja“ abonetskih kartica, te smatra da bi trebalo edukovati osoblje kako bi se ubrzao rad na računaru i smanjile gužve.

Sa predavanja trk u menzu: Na klupama ispred restorana, ekipa Portala Analitika zatekla je Miloša Bujišića koji se u ovoj menzi hrani već tri godine.

„Hrana je solidna, mada bi mogla biti i bolja. Imao sam priliku da se hranim u menzi „Plavog dvora“ i mislim da je hrana tamo bolja bar za deset odsto. Usluga u našoj menzi je dobra i žene koje rade u njoj su jako prijatne. Higijena nije baš na nekom nivou, ali uglavnom smo zadovoljni“, rekao nam je Miloš.

Studentu Danilu Mijanoviću ne odgovara radno vrijeme menze, jer je često na predavanjima do 8 sati uveče.

„Menza se zatvara do 20,30 h, i stižem kad je mali izbor, a osoblju se žuri da završi i zatvori menzu. U ostalim terminima hrane ima dosta, dobra je, dopada mi se način na koji je spremljena i ukusna je“, ističe Danilo.

Danilov prijatelj Luka Đurović nema primjedbi na ishranu u menzama.

„Hrana je odlična, samo se osoblju uvijek žuri, i nervozni su“, ističe Luka.

 

Nikola DRAGAŠ/Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika