Društvo

MP: Program saradnje sa Federacijom BiH

2102saradnja
C
rna Gora i Federacija Bosne i Hercegovine (BiH) potpisaće Program, kojim će biti precizno definisane konkretne aktivnosti obje države na unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja kao i kvoti o broju studenata po principu reciprociteta, saopšteno je nakon sastanak resornih ministara.

MP: Program saradnje sa Federacijom BiH
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski ministar prosvjete Slavoljub Stijepović i njegov kolega iz Federacije BiH Damir Mašić razgovarali su danas o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, uz naglasak na sagledavanje mogućnosti da crnogorski studenti u Federaciji studiraju pod istim uslovima kao i bosanski studenti.

"U skladu s tim, dogovorena je priprema i potpisivanje Programa saradnje, koji će precizno definisati konkretne aktivnosti obije države na unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja za naredni period, kao i kvote o broju studenata po principu reciprociteta", saopšteno je iz Ministartsva prosvjete nakon sastanka.

Stijepović je ocijenio da činjenica da je Crna Gora privremeno zatvorila poglavlje 26, 26 obrazovanje i kultura, potvrđuje da je država na pravom putu kada su integracije u oblasti obrazovanja u pitanju.

On je Mašiću, prezentovao dosadašnja postignuća u reformi obrazovanja i predočio naredne korake koji će biti preduzeti, shodno pravcima razvoja obrazovne politike.

Stijepović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, rekao da Crna Gora ima uspostavljene institucije, savjetodavna tijela i zakonodavni okvir u u oblasti obrazovanja.

Mašić je ocijenio da bi crnogorsko iskustvo moglo biti od koristi Federaciji Bosne i Hercegovine prilikom izrade i primjene novog koncepta obrazovanja, imajući u vidu fazu u kojoj se reforma crnogorskog obrazovnog sistema nalazi.

"U tom kontekstu, posebno je apostrofiran model eksterne provjere znanja koji se u Crnoj Gori uspješno primjenjuje od 2011. godine, kao primjer dobre prakse koji će biti uzet u obzir prilikom primjene u Bosni i Hercegovini", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika