Društvo

Julski skup „Mostovi Balkana govore“ na Rijeci Crnojevića

2102cetinjeee
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa predstavnikom UNESCO-a i menadžerom projekta „Mostovi Balkana govore“ Nikolajem Stojanovim, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

Julski skup „Mostovi Balkana govore“ na Rijeci Crnojevića
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta, najviše riječi bilo je o pomenutom projektu, kroz koji je, počev od prošle godine, povezano 12 balkanskih gradova na čijim se teritorijama nalaze prepoznatljivi mostovi sa izuzetnim istorijskim značajem - a među kojima je i Prijestonica Cetinje, odnosno most na Rijeci Crnojevića.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je zadovoljstvo time što će Cetinje u julu tekuće godine biti domaćin četvrtog skupa „Mostovi Balkana govore“, tokom kojeg će ovaj grad, uz predstavnike gradova - članova projekta i niza državnih institucija iz više zemalja, posjetiti i generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova.

On je naglasio kako će pomenuti skup biti prilika za dodatno jačanje partnerstva sa gradovima koji pripadaju projektu „Mostovi Balkana govore“, ali i sa UNESCO, posebno imajući u vidu da je u toku izrada nominacionog dosijea za upis Cetinja na listu zaštićene svjetske baštine.

Gospodin Stojanov upoznao je gradonačelnika Bogdanovića sa projektom „Mostovi Balkana govore“, naglašavajući da su tokom njegovog trajanja, do danas, održana dva skupa čiji su domaćini bili Jedrene (Turska) i Loveč (Bugarska). On je pozvao gradonačelnika Bogdanovića da učestvuje na predstojećem susretu 12 gradova, koji će biti održan u martu u Beratu (Albanija).

Takođe, gospodin Stojanov naglasio je kako će skup na Cetinju, prvi naredni nakon Berata, podrazumijevati dvije konferencije - na kojima će, između ostalih, učestvovati generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova i gradonačelnik Bogdanović - a tokom kojih će biti uspostavljena i saradnja između umjetnika sa područja jugoistočne Evrope. Kako je kazao gospodin Stojanov, znatan dio programa julskog skupa „Mostovi Balkana govore“ biće upriličen i u Rijeci Crnojevića.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je da će Prijestonica Cetinje pružiti punu podršku organizaciji događaja, navodeći kako je riječ o projektu koji posebno doprinosi afirmaciji Rijeke Crnojevića u međunarodnim kulturnim krugovima.

Portal Analitika