Društvo

Ronioci jutros zaronili u Moraču u potrazi za dvojicom utopljenika

ronioci
R
onioci Regionalnog centra iz Bijele jutros su zaronili u Moraču u potrazi za dvojicom mladića, čiji nestanak su porodice prijavile još krajem januara, a za koje postoji mogućnost da su se utopili. I jedan i drugi mladić posljednji put su viđeni u blizini Morače.

Ronioci jutros zaronili u Moraču u potrazi za dvojicom utopljenika
Portal AnalitikaIzvor

Njihove porodice za pomoć su se obratile Direktoratu za vanredne situacije MUP-a nakon čega su oni pozvali Centar da njihovi ronioci krenu u akciju potrage. Direktor Centra Veselin Mijajlović objasnio je za Portal Analitika da iako je MUP jednostrano raskinuo ugovor sa njima, koji se odnosio upravo na akcije spašavanja i vađenja utopljenika, otkazni rok je do 2. marta.

- Zbog toga Upravni odbor naše ustanove zaključio je da nećemo prekršiti zakone ako zaronimo – kazao je Mijajlović.

On je najavio da će ronioci iz Bijele, ako današnja akcija bude neuspješna, potragu nastaviti i narednih dana.

Danas pretražuju dio rijeke od Vezirovog mosta do Sportskog centra i od Sportskog do Kolovrata.

MUP je raskinuo ugovor sa Centrom nakon čega oni nemaju zakonski osnov da učestvuju u akcijama spašavanja i potrage za utopljenicima. U ovom trenutku u Crnoj Gori ne postoji obučena ekipa koja bi mogla da organizuje i sprovodi takve akcije, a minsitar unutrašnjih poslova Raško Konjević najavio je kako će za te akcije ubuduće, najvjerovatnije, biti angažovana ronilačka jedinica Specijalne antiterorističke jedinice. Mijajlović, upozorava, da je ta jedinica rasformirana još 2007. godine, te da bi bilo izuzetno rizično njihovo angažovanje prije nego što bi prošli opsežnu obuku koja traje nekoliko godina.

 

Portal Analitika