Društvo

MIJAJLOVIĆ: Ne šaljite amatere da rone, lako se može desiti da izginu

14mijajlovic
D
irektor RCUD Veselin Mijajlović upozorio je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da obuka za profesionalnog ronioca traje godinama i da bi posljedice mogle biti pogubne ako bi u potragu za utopljenicima krenuli amateri.

MIJAJLOVIĆ: Ne šaljite amatere da rone, lako se može desiti da izginu
Portal AnalitikaIzvor

- Kao ronilac i instruktor ronjenja, koji se ovim poslom bavi 30 godina, znam da za šest dana ne može biti osposobljen profesionalni ronilac, već samo ronilac amater, koji može lako da strada – naglasio je u razgovoru za „Blic Crna Gora“ Veselin Mijajlović direktor JU „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spašavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević raskinuo je ugovor koji je MUP potpisao sa Centrom, tako da sada ne postoji obučena ekipa profesionalaca koja bi bila sposobna da se suoči sa vanrednim situacijama na moru, jezerima i rijekama. Ne postoji ni obučen tim koji bi mogao da vadi utopljenike, zbog čega je obustavljena potraga za dvojicom mladića u rijeci Morači.

Konjević je najavio da će biti osposobljen ronilački tim u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, ali Mijajlović kaže da on ne postoji još od 2007. godine, i da bi kratkoročna obuka mogla da ima pogubne posljedice. Njega bi, kako je rekao, radovalo da se ponovo napravi takav tim, ali, upozorava, obuka za takve zadatke je duga i trebalo bi da traje nekoliko godina.

Ronioci, nakon raskida ugovora sa Centrom, ne smiju zaroniti kako bi nastavili potragu za dvojicom mladića iz Podgorice, jer Centar, kako kaže Mijajlović, to nema u opisu posla, ali tim posebnim ugovorom su mogli, ne kršeći zakone, da izvode i te akcije.

On je demantovao ministra Konjevića da su prošle godine imali sedam akcija traganja za utopljenicima, dokumentujući da ih je bilo 11, koje su trajale 26 dana.

Mijajlović ističe da će Centar iz Bijele nastaviti sa poslovima koje je obavljao do sada, mimo akcija spašavanja i vađenja utopljenika, ali i da to znači da će prestati potreba za radnim angažovanjem ronilaca koji su nakon potpisivanja ugovora sa MUP-om zapošljeni.

- Njih, ako se stvore uslovi može preuzeti Ministarstvo – dodao je Mijajlović, uz podsjećanje da se radi o profesionalcima čije su diplome priznate u svijetu.

Portal Analitika