Abiznis

SAD: Jačanje industrije ohrabrilo investitore

21sad
C
ijene dionica na Vol stritu u četvrtak su porasle jer je, nakon niza slabijih nego što se očekivalo podataka, ulagače ohrabrilo jačanje industrijske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

SAD: Jačanje industrije ohrabrilo investitore
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones ojačao je 0,58 odsto na 16.133 boda, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto na 1.839, a Nasdaq indeks 0,7 odsto na 4.267 poena.

Berzanski indeksi uglavnom su stagnirali sve dok ulagače nije pokrenuo izvještaj Markita, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u februaru skočio s 53,7 na 56,7 bodova, najvišu vrijednost u četiri godine, prenosi Hina.

Nakon niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja, ovo je prvi pozitivan podatak koji budi nadu da je tačna teza da su slabi podaci posljedica loših vremenskih prilika, a ne ekonomskih slabosti.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao za tri hiljade, na 336 hiljada, što ukazuje na oporavak američkog tržišta rada.

„Podatak o PMI indeksu ohrabruje, ali nedovoljno za značajniji rast cijena dionica. Za proboj S&P 500 indeksa na novu rekordnu vrijednost potrebni su odlični podaci o zapošljavanju", kazao je direktor u fondu ING Investment Management Paul Zemsky.

Među dobitnicama se našla dionica Facebooka zahvaljujući vijesti da će za 19 milijardi USD kupiti firmu WhatsApp. Cijena dionice te društvene mreže prvo je nakon te vijesti pala, ali je trgovanje završila u plusu od 2,3 odsto.

Snažno je, više od osam odsto, skočila cijena dionice Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Nakon rasta u četvrtak, S&P 500 indeks udaljen je manje od 0,5 odsto od 1.848 bodova, najviše vrijednosti u istoriji, koju je dostigao polovinom januara.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika