Društvo

Promocija "Akcentskog savjetnika" za Međunarodni dan maternjeg jezika

2002icjk
P
ovodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Institut za crnogorski jezik i književnost, u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“, organizovaće sjutra promociju knjige „Akcenatski savjetnik“ autora Jelene Šušanj i Adnana Čirgića, u podgoričkoj Biblioteci od 19 časova.

Promocija "Akcentskog savjetnika" za Međunarodni dan maternjeg jezika
Portal AnalitikaIzvor

Na promociji će govoriti ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, urednica kulturnog programa u TVCG Nela Vukčević - Savković, i autori Čirgić i Šušanj, dok će medijatorka večeri biti Vesna Šoškić.

- „Akcenatski savjetnik“ izdanje je Ministarstva prosvjete i sadrži opeseižnu studiju o akcentima standardnog crnogorskog jezika, a nastao je iz potrebe da se ukaže na karakteristike crnogorskog standardnog akcenta. „Savjetnik“ je podijeljen na četiri dijela: dva teorijska i dva praktična. Uvodni, opšti dio, govori o akcentu crnogorskoga jezika, vrstama akcenta, njihovom izgovoru i pravilima akcentovanja, o neakcentovanim riječima i neakcentovanim dužinama. U drugom teorijskom dijelu govori se konkretnije i s brojnim primjerima o akcentu pojedinih vrsta riječi. Praktični dio savjetnika obuhvata niz akcentovanih književnih i neknjiževnih tekstova. Književni tekstovi prate hronologiju rođenja autora, dok su neknjiževni tekstovi žanrovski raspoređeni – navodi se u najavu promocije ovog značajnog djela.

Takođe se dodaje da je priručnik „pokušaj utemeljivanja sveobuhvatnijeg i konkretnijeg rada na akcentima u crnogorskome društvu u cjelini“.

Portal Analitika