Abiznis

Vlada predložila izmjene sporazuma o saradnji sa Kinom

2002vlada
V
lada Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Prijedlog zakona o potvrđivanju Izmjena i dopuna Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine o unaprjeđenju saradnje u izgradnji infrastrukture, saopšteno je Portalu Analitika iz Biroa za odnose s javnošću.

Vlada predložila izmjene sporazuma o saradnji sa Kinom
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom je takođe usvojena Informaciju o napretku u procesu uvođenja decentralizovanog sistema upravljanja pretpristupnim fondovima EU za posljednja tri mjeseca prošle godine, kao i Informacija o finansiranju naučnoistraživačke djelatnosti Crne Gore u 2014. godini.

Kako se ističe u saopštenju, izmjenama i dopunama Sporazuma, Crna Gora i Kina su se saglasile da privredna društva i finansijske institucije ili nadležni organi mogu zaključiti ugovore u oblasti izgradnje autoputeva, druge saobraćajne infrastrukture i kapitalnih infrastrukturnih objekata, u skladu sa postojećim nacionalnim propisima.

- Strane su saglasne da mogu pristupiti izgradnji puteva, mostova, elektrana i telekomunikacione infrastrukture, nakon potpisivanja Izmjena i dopuna, aktivno podstičući saradnju finansijskih institucija i privrednih društava. Takođe, one se obavezuju da pružaju neophodnu pomoć i podršku u procesu nabavke i prodaje dobara, izgradnje i pružanja usluga za pomenute projekte, uključujući i projekat izgradnje autoputa Bar - Boljare, prioritetna dionica Smokovac – Uvač – Mateševo – navodi se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila Informaciju o napretku u procesu uvođenja decentralizovanog sistema upravljanja pretpristupnim fondovima EU od oktobra do decembra 2013. godine. - Poštujući zaključke i preporuke relevantnih revizora Evropske komisije, IPA tijela su intenzivirala sprovođenje aktivnosti usmjerenih na unapređenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole pretpristupnih fondova EU, sa posebnim akcenatom na otklanjanju nalaza koji su u revizorskim izvještajima rangirani kao visokorizični. Vlada je konstatovala da su u dogovorenom roku izvršene sve neophodne izmjene akata  i zaokružen institucionalni i pravni osnov u pogledu decentralizovanog upravljanja Instrumentom pretpristupne pomoći EU – navodi se u saopštenju.

Konačno, usvojena je i Informacija o finansiranju naučno-istraživačke djelatnosti Crne Gore u ovoj godini, u kojoj se potcrtava da će iz kapitalnog i budžeta Ministarstva nauke, kao i ostalih izvora – među kojima su Svjetska banka i budžeti ostalih ministarstava – naučno-istraživačka djelatnost u Crnoj Gori biti finansirana u ukupnom iznosu od 4.766.525 eura, što predstavlja uvećanje od 222 odsto u odnosu na 2013. godinu.

- U skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti, Ministarstvo nauke finansiraće programe od opšteg interesa, aktivnosti na uspostavljanju prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori i Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ u Nikšiću, kao i otklanjanje biznis barijera, sa ciljem aktivnijeg učešća privrede u istraživanjima – zaključuje se u saopštenju.

Foto: vlada.me

Portal Analitika