Kultura

Booka u Gradskoj knjižari: Crnogorski autori i izdavači u centru 6. Zimskog salona knjiga

2002salon
C
rnogorski autori, prije svega nagrađivani Ognjen Spahić, kao i brojne crnogorske izdavačke kuće biće u centru zbivanja ovogodišnjeg 6. Zimskog salona knjiga, koji će od 4. do 15. marta biti održan u Gradskoj knjižari na Trgu republike u Podgorici, u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga.

Booka u Gradskoj knjižari: Crnogorski autori i izdavači u centru 6. Zimskog salona knjiga
Portal AnalitikaIzvor

- Zimski salon knjiga je regionalni festival izdavača i pisaca. Predstavlja kulturnu manifestaciju koja se održava šesti put u Gradskoj knjižari, i koja ima za cilj da okupi izdavače, autore, književne kritičare i sve ljubitelje pisane riječi kako iz Crne Gore tako i iz regiona – kazala je urednica Salona i Nove knjige, Jelena Krsmanović.

Ona je podsjetila da je glavni cilj manifestacije „da se kvalitenim programom, bogatim izborom knjiga i niskim cijenama obogati kulturni život Crne Gore“. Posjetioci su već navikli da su tokom Salona u prilici da prisustvuju brojnim promocijama, predstavljanju izdavača iz zemlje i regiona, ali i da nabave određene naslove u pola cijene, pa čak i 70 odsto jeftinije.

- O tome da li se danas brzo priča, piše, čita, prevodi, štampa, kao i o aktuelnostima iz svijeta književnosti biće govora i na ovom Salonu. Široki auditorijum biće u prilici da se upozna sa onim što je najinteresatnije, ali prije svega iz Crne Gore. Jer, u svijetu izdavaštva pored dosta naslova koji se prevode, trudimo se objavljujemo i promovišemo naše autore – istakla je Krsmanović.

Svakako najznačajniji događaj Salona biće predstavljanje novog, dugoočekivanog romana Ognjena Spahića, dobitnika više nagrada među kojima i regionalne Meša Selimović za prethodno djelo, „Hansenova djeca“. Osim ovog, Nova knjiga će promovisati i novo prozno ostvarenje Nikole Nikolića, roman „Meandar“. Za one koji prate izdanja stranih autora, ista kuća je pripremila predstavljanja „Diskretnog heroja nobelovca Marija Vargasa Ljose, kao i bestseler „Sutra“ francuskog pisca Gijoma Musoa, a oba su prvi prevodi u regionu.

- Predstaviće nam se izdavačka kuća Clio iz Beograda sa Zoranom Hamovićem, zatim izdavačka kuća Fraktura iz Zagreba sa Seidom Serdarevićem. Laguna će nam predstaviti novi roman Nikole Malovića „Jedro nade“, i „Kako smo propevali“ Ivana Ivačkovića – ne roman, već priču o tome što se dešavalo sa muzike na prostoru nekadašnje Jugoslavije – kazala je urednica Salona.

Osim ovih, u Podgorici će svoja izdanja ponuditi izdavačke kuće Arhipelag, Geopoetika, Akademska misao i Vulkan iz Srbije, Školska knjiga, VBZ i Lee o komerc iz Hrvatske, Buybook i Šahinpašić iz Bosne i Hercegovine, i crnogorske OKF, Oktoih, CID, Dan i Pobjeda.

- Radno vrijeme Salona je svakog dana i subotom od osam do 22 časa. Promocije će se održavati u večernjim časovima, a o njima će publika biti naknadno obaviještena. Svakako, biće to bogat program – dodala je PR izdavačke kuće Nova knjiga, Maida Šukurica.

K.J.

Portal Analitika