Abiznis

Uniprom ponudio 28 miliona eura za KAP, zaposliće 300 radnika

kap
N
ikšićki Uniprom ponudio je 28 miliona eura za kompletnu imovinu KAP-a i uposlio bi 300 radnika.

Uniprom ponudio 28 miliona eura za KAP, zaposliće 300 radnika
Portal AnalitikaIzvor

To je danas konstatovano u Privrednom sudu, nakon otvaranja ponude nikšičke kompanije. Uniprom je ponudio 38 eura po megavatu za struju. Predviđene investicije u podgoričku fabriku iznose 76 miliona eura, kako bi do 2018. godine proizvodnja dosegla 120.000 tona.

Prema dostavljenom biznis planu, Uniprom bi ove godine uložio 20 miliona u remont elektrolize i  šest miliona eura u remont fabrike anoda. Zaključno sa 2016. planirano je 30 miliona eura investicija u rekonstrukciju Livnice, a tokom naredne godine Uniprom će uložiti još 20 miliona  u rekonstrukciju elektrolize A.

Stečajni upravnik Veselin Perišić najavio je da će u roku od osam dana biti poznato da li će ponuda Uniproma biti prihvaćena. Za ponedjeljak je zakazan sastanak odbora povjerilaca, nakon kojeg će Perišiću biti saopšten stav tog tijela vezano za prodaju imovine fabrike.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović je novinarima nakon javnog otvaranja ponuda izjavio da je ponuda za 500.000 eura manja od prvobitne zbog prodaje basena crvenog mulja. On je naglasio da će, ukoliko ne bude dogovora sa EPCG oko cijene struje, investicioni program biti smanjen na 50 miliona eura. On nije mogao da precizira koliko bi ljudi fabrika zapošljavala u toj varijanti.

Oglas za prodaju imovine KAP-a raspisan je 18. januara, a Uniprom je dostavio ponudu 17. februara.

Prethodni oglas za prodaju imovine KAP-a raspisan je 6. decembra prošle godine, po početnoj cijeni od 52,47 miliona eura. Ponuda Uniproma je veoma slična onoj na prvom tenderu.

Stečajni upravnik je na prvom tenderu  prihvatio je samo ponudu kompanije Politropus Alternative za pojedine djelove imovine fabrike, uključujući bazen crvenog mulja. Kompanija sa sjedištem u Tivtu, ponudila je 450 hiljada eura za bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu.

 

Portal Analitika