Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VLADA željezničkim kompanijama: Napraviti željezničku petlju na aerodromu, produžiti prugu do Ulcinja

VLADA željezničkim kompanijama: Napraviti željezničku petlju na aerodromu, produžiti prugu do Ulcinja

2002prugaok
V
lada Crne Gore zatražila od željezničkih kompanija i ostalih nadležnih tijela da se u nekom razumnom roku otpočne sa izgradnjom željezničke petlje na podgoričkom aerodromu, kao i da se postojeća pruga do Bara- produži do Ulcinja.

 VLADA željezničkim kompanijama: Napraviti željezničku petlju na aerodromu, produžiti prugu do Ulcinja
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu “Informacija o povezanosti i dostupnosti Crne Gore u funkciji razvoja turizma” nije navedeno koliko novca treba da se uloži u ta dva projekta, ali je jasno konstatovano da se “željeznička infrastruktura u cilju bolje turističke ponude mora značajno unaprijediti”.

- Neophodna je izgradnja željezničke petlje u blizini aerodroma Podgorica, kako bi turisti sa aerodroma mogli vozom da nastave svoje putovanje do primorskih ili sjevernih gradova Crne Gore, čime bi se smanjile gužve u drumskom saobraćaju i poboljšao protok turista. Dio turističke ponude čine i turistički (panoramski) vozovi, koji na neposredan način upoznaju ljude sa okolinom i doprinose potpunijoj ponudi u sadržajnom ali i kvalitativnom smislu. Potrebno je povezivanjem postojećih željezničkih stanica, ali i rekonstrukcijom starih stvoriti `željezničke panoramske puteve´ koji povezuju kulturne, prirodne i etnogastronomske atrakcije sa održavanim odmorištima na najljepšim mjestima. U tom smislu je potrebno dogovoriti sa AD Željeznički prevoz model za uvođenje panoramskih tura, navodi se u dokumentu.

Rekonstruisati staru prugu Bar-Virpazar: U dokumentu se ističe da bi rekonstrukcija prve crnogorske željezničke pruge Bar–Virpazar, pokrenute 1908.godine, značajno doprinijela unapređenju turističke ponude Crne Gore.

- Ukupna dužina ove pruge je 43 kilometra i trideset metara, a prolazila je od luke na Pristanu (Bar), kroz Barsko polje, uz i niz planinu Sutorman, kroz Crmnicu do Virpazara na Skadarskom jezeru. Takođe, ovo bi bio dodatni motiv za dovođenje kruzera u Luku Bar. Agenda reformi u oblasti turizma u dijelu unapređenja željezničke dostupnosti predviđa: uvođenje panoramskog voza; uvođenje vagona sa posebnim namjenama npr. na relaciji Beograd- Bar (zabavni program); podizanje nivoa kvaliteta usluga za prevoz željeznicom; skraćenje vremena putovanja i zajedničku carinsku kontrolu, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika