Društvo

Institut za javno zdravlje: Potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A

1902institut
U
Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom je  potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A - soj A(H3) kod lica koje je na liječenju u KC Crne Gore, zbog teške hronične bolesti te je samim tim u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa. Ovo je prvi laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od gripa u Crnoj Gori u ovoj sezoni.

Institut za javno zdravlje: Potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje, trenutno je intenzitet gripa na niskom nivou u Crnoj Gori. Uvidom u elektronsku bazu prijavljivanja zaraznih bolesti na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u periodu od 09. do 16. februara 2014. godine (7. nadzorna sedmica), registrovane su 64 osobe sa simptomima nalik gripu.

Intenzitet influenze u Evropskom regionu  uprkos sveukupnom trendu rasta, još uvijek je na niskom nivou u većini zemalja.  Zabilježena je veća učestalost obolijevanja od gripa tip A u odnosu na  tip B, i to:

97% dokazanih slučajeva su bili oboljeli od gripa tip A (sa predominacijom pod-tipa A(H1N1) u odnosu na  A(H3N2))

3% dokazanih slučajeva su bili oboljeli od gripa tip B.

-Napominjemo da je najdjelotvornija mjera prevencije gripa – vakcinacija, te preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija što prije vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara nakon 2-3 nedjelje od dobijanja vakcine. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus i na taj način može unijeti u organizam.- navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

 

Portal Analitika