Region

I danas protesti širom BiH

1902bih
S
arajevo -- U više gradova Federacije BiH - Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, Fojnici i drugim i danas su najavljenjni protesti građana.

I danas protesti širom BiH
Portal AnalitikaIzvor

U Sarajevu će protesti biti održani u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH, koja je tokom demonstracija 7. februara značajno oštećena u požaru.

Kao i prethodnih dana nakon protesta će biti održani plenumi građana.

Plenum građana u Zenici još nije zvanično dobio prostorije, rekla je sarajevskom”Dnevnoma avazu” portparolka Plenuma Meliha Bajramović. 
U Tuzli obespravljeni radnici uništenih industrijskih giganata ponovo će izaći na ulice. 
Planirano je da se okupljaju svake srijede da bi ukazali na to da njihovi problemi nisu rješeni. 
U Fojnici se održava vanredna sjednica opštinskog vijeća povodom protesta i okupljanja građana ispred zgrade opštine. 
U Mostaru Kolegijum Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) raspravljaće o ostavci ministra unutrašnjih poslova Marija Šulente, ali i o zahtjevima Plenuma građana tog grada. 
Zahtjevi Mostaraca su smjena Vlade HNK-a, ukidanje paušala i beneficija političara - uključujući "bijeli hljeb", usklađivanje plata funkcionera sa prosječnom platom, te donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou ovog kantona. 
U međuvremenu, veći broj osoba koje su počinila krivična djela tokom rušilačkih demonstracija u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Mostaru policija je već procesuirala. 
Pogoršano stanje bezbjednosti u Federaciji BiH, analizirali su u Doboju čelnici entitetskih policija. Jedinstveni su u stavu da je situacija pod kontrolom, prenijela je RT Republike Srpske. 
Bezbjednosna situacija u BiH je složena, ali je pod kontrolom službi bezbjednosti. Anarhično ponašanje poručili su ne koristi nikome, i policija će spriječiti rušenje institucija. 
"Niko u Republici Srpskoj se ne raduje onome što se dešavalo u Federaciji, jer svi takvi scenariji ne samo u Federaciji nego bilo gdje u svijetu treba da budu opomena svima nama", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić. 
Ministar MUP-a Federacije BiH Predrag Kurteš istakao je da protesti moraju biti u jednom demokratskom okruženju, a nikako da se to čini nasiljem i paljenjem i rušenjem državnih i drugih institucija. 
Pod posebnom lupom je paljenje Predsjedništva BiH. Istražne radnje koje se sprovode identifikovaće počinioce ovog krivičnog djela, koje čeka krivična prijava za terorizam i rušenje ustavnog poretka. 
Biće rasvjetljeno i to zašto je izostala intervencija specijalne policijske jedinice Agencije za istrage i zaštitu BiH. 
"Ta jedinica nije angažovana, odnosno nije dobila odobrenje za angažovanje od direktora ove agencije. U fazi je istraživanje razloga zbog čega to nije urađeno", naglasio je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, javila je RTRS. 
Policija će obaviti svoj dio posla, a hoće li neki od demonstranata biti amnestirani, neće kažu zavisiti od njih, već od pravosuđa. Uvjereni su da se ovakvi događaji iz Federacije više neće ponoviti.

Izvor: b92.net

Portal Analitika