Društvo

Visokogorci osvojili Akonkagvu!

1802akonkaguaok
C
rnogorska zastava se opet vijorila na vrhu Akonkagve - Visokogorci po drugi put,a prvi put u svojoj organizaciji, popeli su se  na najviši vrh Južne Amerike, saopšteno je Portalu Analitika iz PK „Visokogorci“.

Visokogorci osvojili Akonkagvu!
Portal AnalitikaIzvor

-Četvoročlana ekspedicija pod vođstvom Aleksandra Đajića, nakon osam dana boravka na planini, izvela je uspješan uspon na najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu (6962m). Pored vođe ekspedicije Aleksandra Đajića, na vrhu su bili Savić Glendža i Ivan Femić - članovi PK Visokogorci CG, dok četvrti član ekspedicije Nenad Kaluđerović (PSK Kapetan Angel), nije uspio. Svi članovi ekspedicije se osjećaju dobro i polako silaze sa planine. Za tri-četiri dana, kad članovi ekspedicije doputuju u Mendozu, imaćemo više informacija o usponu i uslovima u kojima su se popeli na vrh.  Povratak naših planinara je planiran za 23. februar u 20 časova, kada se očekuje slijetanje aviona Montenegroairlinesove redovne linije iz Rima- precizirano je u saopštenju.

Akonkagva (6962 m), je najviši vrh južne i zapadne hemisfere. Nalazi se u planinskom vijencu Andi u Argentini, u blizini granice sa Čileom. Pri usponu na ovaj vrh potrebno je savladati visinsku razliku od 4200 metara od podnožja do vrha. Najveći problem su velika visinska razlika između kampova i vremenski uslovi. Uticaj okeana na klimu je veliki, pa su promjene vremenskim prilika na planini česte i nepredvidive. Akonkagva ima dosta suvu i hladnu klimu, sa izraženim vjetrovima. Nije neuobičajeno da se temperature spuste ispod -40° C i da vjetrovi duvaju brzinama preko 200 km/h. Normalne temperature na završnom usponu su od -20° C do -30° C. Svake sezone dolazi veliki broj planinara iz cijelog svijeta sa ciljem uspona na njen najviši vrh. Svake sezone se dešavaju smrtni ishodi zbog smrzavanja na jako dugim traverzama i padinama planine.

Portal Analitika