Društvo

FIŠER: Dok njemački biznis sa Srbijom naglo raste, razvoj ovdje stagnira

pius
Postoji više razloga zbog kojih potencijal njemačkih investicija ostaje neiskorišćen. Nedostatak povjerenja u vladavinu prava je svakako jedan od razloga koji se najčešće navodi“, kazao je za današnji Dan njemački ambasador u Crnoj Gori Pius Fišer, odgovarajući na pitanje da li njemački investitori ne investiraju u Crnu Goru iz straha od kriminala.

FIŠER: Dok njemački biznis sa Srbijom naglo raste, razvoj ovdje stagnira
Portal AnalitikaIzvor

„Osjećate li ponekad da se investitori iz Njemačke plaše investiranja u Crnu Goru zbog straha od kriminala? Prema najnovijem istraživanju Kancelarije UN za drogu i kriminal jedan od 12 (8,5 odsto), preduzetnika u Crnoj Gori kaže da nije napravio veliku investiciju u prethodnih 12 mjeseci zbog straha od kriminala“,  naveo je novinar.

Fišer je kazao da je, pored nedostatka povjerenja u vladavinu prava, glomazna ili netransparentna administrativne procedura  jedan razlog.

„Dok njemački biznis sa Srbijom naglo raste, razvoj ovdje stagnira“, kazao je Fišer.

„Pošto je crnogorsko tržište malo, infrastruktura može da se poboljša a troškovi rada nijesu povoljniji ovdje nego, na primjer, u Srbiji, pa Crna Gora mora napraviti dodatne napore da privuče njemačke investitore. Kao buduća članica EU, Crna Gora je trenutno od strateškog interesa za poslovne partnere koji ne dolaze iz EU, što može biti korisno za ovu zemlju. Istovremeno, Crna Gora ne bi trebalo da gubi vrijeme, već da stvara konkurentne investicione uslove za tržište EU“, kazao je njemački ambasador.

On je kazao takođe da je afera „Snimak“ pokazala zadivljujući nemar, u najmanju ruku, kada je u pitanju korišćenje i odgovornost za javne resurse, te da je „bilans rezultata u rješavanju napada na novinare za Njemačku važan najmanje koliko ukupan bilans rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Portal Analitika