Društvo

CGO: Zašto se ne raspisuju izbori za rektora UCG?

1702cgo
C
entar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) i njegovog predsjednika Duška Bjelicu da javnosti objasne zašto nijesu raspisani izbori za rektora, imajući u vidu činjenicu da rektoru UCG prof. Predragu Miranoviću 19. avgusta 2014. ističe mandat. UO UCG dužan je da izbore za rektora raspiše najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata rektora – odnosno do 19.februara, kao i da odluku o raspisivanju izbora objavi  u Biltenu UCG-a, saopšteno je Portalu Analitika iz CGO.

CGO: Zašto se ne raspisuju izbori za rektora UCG?
Portal AnalitikaIzvor

-CGO podsjeća da se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UCG, koja je održana 14.februara, koliko je javnosti poznato o tom pitanju nije raspravljalo a nije ni izvjesno da će nova sjednica biti održana do 19.februara. To znači da je prekršen zakonski rok za pravovremeno raspisivanje izbora za novog rektora UCG. S obzirom da postupak izbora rektora obuhvata donošenje odluke o raspisivanju izbora; predlaganje kandidata; utvrđivanje prijedloga za rektora, itd. postavljaju se pitanja da li je navedeni postupak sproveden ili se sprovodi u nekoj tajnoj proceduri, odnosno da li se pokušava naći mehanizam kako bi se produžio mandat  na još godinu dana aktuelnom rektoru-navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, nesprovođenjem ove procedure, odnosno nepoštovanjem Pravilnika o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG, UO pokazuje da nastavlja da pravila selektivno tumači i primjenjuje.

-To ne doprinosi rješavanju dugogodišnjih i brojnih problema na UCG, iako to Bjelica u javnosti pokušava potpuno drugačije predstaviti. Da li je uzrok što nemamo raspisane izbore niti kandidate možda u procjeni da nema podrške za one koji bi bili podobni? Ili, pak, u činjenici da sam Bjelica još uvijek ne ispunjava formalne uslove da bi se kandidovao za tu funkciju pa pokušava zloupotrebom ovlašćenja da dobije potrebno vrijeme? Očito je i da je neki tajni, ali efikasan, signal poslat svim organizacionim jedinicama UCG, koje su do sada već trebale imati svoje prijedloge kandidata za Senat UCG, da ne ulaze u ovaj proces i da su one pristale na taj diktat bez ijednog univerzitetskog glasa koji bi o tome progovorio u javnosti. Sama činjenica da niko sa samog UCG ne otvara ovo pitanje javno ilustrativno govori o stanju kritičke misli na UCG-u- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika