Društvo

Opština Berane da utvrdi „nulto stanje“ na deponiji Vasove vode

1702ozon
E
laborat procjene uticaja na životnu sredinu za Vasove vode zbog neusklađenosti treba povući sa javne rasprave, a Opštini Berane naložiti utvrđivanje ,,nultog stanja“ na nelegalnoj deponiji, poručili su u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, iz MZ Beranselo i Ekološkog pokreta OZON.

Opština Berane da utvrdi „nulto stanje“ na deponiji Vasove vode
Portal AnalitikaIzvor

Mjesna zajednica MZ Beranselo i Ekološki pokret ,,OZON“ uputili su Agenciji za zaštitu životne sredine komentare na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat sanacije odlagališta otpada i izgradnje regionalnog centra za obradu otpada za opštine Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav jer kako smatraju dokument nije usklađen sa Pravilnikom o sadržini Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

- Kako smo u uporednoj analizi predmetnog Elaborata sa Pravilnikom identifikovali, a u komentarima i taksativno nabrojali 20 razloga zbog kojim smatramo da je riječ o neusklađenosti, nadamo se da će Agencija za zaštitu životne sredine prihvatiti njihovu opravdanost i uvažiti date preporuke - navodi se u saopštenju OZON-a.

Prema njihovim riječima procjenjivati uticaj na životnu sredinu za neki objekat bez preciznog utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu, nultog stanja svih segmenata životne sredine, projekcija i poređenja njihovih parametara sa dozvoljenim graničnim vrijednostima, broja i strukture zaposlenih, utvrđivanja jasno definisanih mjera praćenja stanja životne sredine, modela obavještavanja javnosti o dinamici i rezultatima monitoringa, zaista je nemoguće i njima je neshvatljivo šta je zapravo bila svrha ovog dokumenta koji je nepsrono urađen po ,,copy-paste“ varijanti.

U OZON-u ističu da osnovano sumnjaju da zbog izostavljanja u predmetnom Elaboratu vrlo bitnih stvari kao što su naseljeni objekti, poljoprivredno zemljište, kaptirano vodoizvorište sa koga se mještani snabdijevaju pijaćom vodom, a što se nalazi u neposrednoj blizini nelegalne deponije opasnog otpada, Multidisciplinarni tim nije ni posjetio lokaciju.

- Izaći na javnu raspravu sa jednim ovakvim dokumentom, koji sem suštinskih, obiluje i tehničkim nedostacima, smatramo zaista još jednim pokušajem manipulacije javnosti i insistiranja na rješenjima koja su niti dobra niti održiva - naglasili su iz OZON-a.

Dalje dodaju da je očigledno da je nosilac projekta, Opština Berane, uz pomoć obrađivača, njima nepoznatog, jer o njemu nema ni podataka ni licenci, pokušao izmjenama naslova predmetnog Elaborata akcenat staviti na sanaciju lokacije, što sadržaj dokumenta ne prati, već je jasno da se radi o regionalnoj sanitarnoj deponiji za četiri opštine.

Mada, čini se da je izostavljanjem opštine Petnjica, koja bi po logici stvari morala biti uključena u ovaj projekat, napravljen još jedan apsurdan i neobjašnjiv potez.

- Umjesto da kao odgovorna lokalna uprava inicira mjerenje kvaliteta životne sredine na nelegalnoj deponiji Vasove vode, na kojoj je aktivan požar više od pola godine dodatno ugrožavao zdravlje mještana, nosilac projekta je nastavio sa lošom praksom i sistemskim pritiskom nad građanima MZ Beranselo. Nadamo se da će naši komentari i preporuke doprinijeti zaštiti javnog interesa, koji je u slučaju oblasti otpadom, odnosno trenutnih politika i praksi, veoma ugrožen i zahtijeva angažovanje donosioca odluka na najvišem nivou - istakli su iz OZON-a.

OZON napominje da ukoliko se u najkraćem roku ne postave jasni ciljevi i ponude adekvatna rješenja za sanaciju preko 300 nelegalnih deponija širom Crne Gore, a zatim i uspostavljanje sistema pravilnog upravljanja otpadom na regionalnom i lokalnom nivou, koji podrazumjeva i prevenciju i primarnu selekciju, rizikuju se ozbiljne i dugotrajne posljedice.

Portal Analitika