Društvo

Njemci donose rješenja za kažnjavanje funkcionera

1702lekovic
I
zmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa su u završnoj fazi, a danas u Podgoricu stižu njemački eksperti da razriješe sporna pitanja vezana za dopune ovog propisa, kazao je Dnevnim novinama Slobodan Leković, predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Njemci donose rješenja za kažnjavanje funkcionera
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da strani stručnjaci treba da pomognu Radnoj grupi da u zakon ugradi adekvatno rješenje za sankcionisanje javnih funkcionera, kao i provjeru njihovih bankarskih računa.

- Nekoliko spornih pitanja se mora raščistiti. Postoje i preporuke EK da se povećaju prekršajne kazne. Pitanje je i kako da se riješi bankarska tajna kada nema rješenja u regionu (provjera bankarskih računa funkcionera). Pozvali smo eksperte da vidimo kako će se mijenjati Zakon. Dosta je komplikovanih pitanja i zato eksperti dolaze. Treba da otklonimo i dilemu kako riješiti pitanje razrješenja poslanika i odbornika nakon pravosnažnih odluka. Želimo da vidimo kako Evropa to rješava. Jedan poslanik, recimo, ne predaje imovno stanje i ništa mu ne možete. Imali smo slučaj da poslanik nije četiri godine prijavljivao imovno stanje. I on je jači od države jer ga ne možete razriješiti. Nemamo kome da napišemo da ga razriješi jer poslanika nije birala Skupština. Isti slučaj je i sa odbornicima, jer i njih ne bira opština - kazao je Leković.

On je za DN potvrdio da je plan da se za dvije godine Komisija za sprečavanje sukoba interesa ugasi. Njene poslove, kako pojašnjava Leković, preuzeće Agencija za antikorupciju koja u tom periodu treba da se formira. Osim Komisije, planirano je i gašenje Uprave za antikorupciju čije će poslove, takođe, da preuzme Agencija za antikorupciju, zaključio je Leković.

 

Portal Analitika