Abiznis

Pius Fišer: Autoput više politički nego ekonomski projekat

162fiser
N
ajavljena izgradnja autoputa Bar – Boljare je više politički nego ekonomski projekat kazao je za Atlas televiziju ambasador Njemačke u našoj zemlji, Pius Fišer.

Pius Fišer: Autoput više politički nego ekonomski projekat
Portal AnalitikaIzvor

„Ako to posmatrate iz čisto političke perspektive, jako je važno imati auto-put koji povezuje sjever sa jugom zemlje, zato što je sjever Crne Gore, koji predstavlja područje Sandžaka, siromašan, i postoji veliki raskorak između prihoda na sjeveru, u centralnim djelovima i na jugu zemlje. Put će pomoći da se uspostave bolje veze između ovih djelova sa ekonomskim centrom ovdje u Crnoj Gori. Međutim, povraćaj ulaganja će biti minimalan ili čak negativan, tako da je to više politički nego ekonomski projekat“, naveo je ambasador.

Fišer objašnjava i zašto je u to uvjeren.

„Mislim da nije neophodno izgraditi 4 trake na putu Podgorica – Kolašin, 3 trake bi bile dovoljne. I bilo bi važno da se potom ostali koraci primijene da spoje Kolašin, granicu sa Srbijom, i da produže auto-put do Beograda da biste tako imali bržu vezu na relaciji Beograd – Bar“, kaže on.

Kinezi su, podsjećamo, obavezni da u izgradnju uključe 30 odsto crnogorskih kompanija. Žale što, međutim, Crna Gora nema proizvodnju građevinskih materijala.

„Tu ne mislim samo na prirodne građevinske materijale nego na građevinske materijale iz metaloprerade koji se koriste u građevinarstvu i na autoputevima, oprema razna koja se ugrađuje na autoputevima, sve to nešto što mi ne proizvodimo. Zamislite kada bi mi danas imali proizvodnju cementa, kakvu smo nekad imali, naravno, kol'ko bi to samo bilo tržište za taj cement“, naveo je predsjednik PKCG, Velimir Mijušković.

Kaže, međutim, vidi prostor u kom će privrednici naći svoju šansu da rade i zarade.

„To je taj dio zemljanih radova, koji, takozvanih zemljanih radova koji može da bude uključen, dobro, tu može da bude uključena operativa kompletno vezana za nisku gradnju ili jedan najveći dio nje, ali tu moramo i mi biti ovdje kao privreda zato je i komora tu, treba da igra dosta veliku ulogu i zadatak ima u tome, mi moramo objediniti te kapacitete jer u Crnoj Gori je inače poznata stvar da se mi teško udružujemo, objedinjujemo i tako dalje“, ocijenio je  Mijušković.

Podsjećamo, Crna Gora i Kina su potpisale Sporazum o unaprijeđenju saradnje u izgradnji infrastrukture, što je jedan u nizu dokumenata koji vode ka početku radova na izgradnji autoputa. Slijedi potpisivanje Ugovora o projektovanju i izgradnji a potom i o finansiranju. Nakon toga Supština treba da usvoji zakon o autoputu nakon čega gradnja, kako je najavljeno, može da počne.

 

Portal Analitika