Abiznis

Med može biti crnogorski brend

1202med
D
omaći med i drugi pčelinji proizvodi, koje su izložili 12 crnogorskih proizvođača, obilježili su protekla dva dana ponudu na zelenoj pijaci u „Bazaru“.

Med može biti crnogorski brend
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju „Medni dani“ u objektu u podgoričkom Bloku 5, organizovalo je preduzeće „Tržnice i pijace“, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Udruženjem pčelara Podgorice, kako bi povećali prisustvo domaćih proizvoda na zelenim pijacama i promovisali zdravu i kvalitetnu hranu.

Proizvođači meda iz okoline Podgorice, u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva, koji su posjetili njihove štandove, izrazili su zadovoljstvo što su nadležni, prepoznajući značaj ove oblasti, pružili domaćim proizvođačima podršku u promociji.

Iako je većina potrošača svjesna da su med i proizvodi od meda blagotvorni po zdravlje, mnogi u potpunosti ne poznaju sve nutritivne i zdravstvene vrijednosti tih proizvoda. Zato je manifestacija ovog tipa značajna i u dijelu edukacije potrošača o načinima korišćenja, ali i djelovanja meda i mednih proizvoda na organizam, posebno kod najmlađe populacije.

S druge strane, proizvođači imaju priliku da oslušnu potrebe kupaca i da im prilagode ponudu. U tom smislu potrebna je i dodatna edukacija samih proizvođača, kako bi unaprijedili ponudu domaćeg meda, osmišljavanjem modernih i originalnih pakovanja prilagođenih određenoj klijenteli.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznalo je u pčelarstvu i proizvodnji meda šansu da Crna Gora razvije jedan od nacionalnih brendova, posebno zbog toga što je naš med ocijenjen kao jedan od najkvalitetnijih u regionu i šire. U tom pravcu već su započete aktivnosti na izgradnji Kuće meda u Danilovgradu, objekta koji će objediniti sve važne aktivnosti registrovanih pčelara na jednom mjestu. Cilj je da se centralizovanjem prodaje, prerade i pakovanja meda, uz bolje uslove za edukaciju pčelara, ali i javnosti, pojefitini njegova proizvodnja i stvori mogućnost za bolji plasman na tržište, naročito kroz turizam.

Osim meda, i drugim domaćim proizvodima potrebno je dodatno predstavljanje i približavanje tržištu, navode iz Ministarstva. U okviru kampanje koju su na pijacama, kao mjestima tradicionalne prodaje, organizovali iz preduzeća „Tržnice i pijace“, prošlog petka i subote održan je „Bio Bazar“. Tom prilikom izloženi su ljekoviti čajevi i bilje, razne vrste brašna, hljeba i peciva. Održana su i stručna predavanja o ovim proizvodima.

Planirano je da slični „dani“ budu organizovani i za druge domaće proizvode, tokom dva dana u svakoj narednoj sedmici. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika