Abiznis

U okviru kampanje Budi odgovoran prijavljene 43 nepravilnosti

1602odgovoran
G
rađani su u okviru kampanje pod nazivom Budi odgovoran ove sedmice prijavili ukupno 43 nepravilnosti, na osnovu kojih su podnijeta tri prekršajna naloga i jedna prijava, uz novčane kazne od 55 eura do 3,8 hiljada eura.

U okviru kampanje Budi odgovoran prijavljene 43 nepravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su podnijeli prekršajnu prijavu uz novčanu kaznu od 3,8 hiljada eura protiv kafea Gong u Bijelom Polju, na osnovu pritužbe o neizdavanju fiskalnog računa. Inspektori su utvrdili da se promet u tom kafeu u cjelosti ne evidentira preko registar kase.

Zbog neizdavanja fiskalnog računa i prodaje proizvoda kojima je istekao rok sa 605 eura je kažnjena prodavnica pored pekare Trend u ulici Nikole Tesle u Nikšiću.

Kazna od 300 eura i prekršajni nalog izdati su i za podgorički Low Cost putovanja zbog neregularnosti u poslovanju. Inspektori su, u tom slučaju, utvrdili da putniku nije dat na uvid program putovanja, niti je sa njim zaključen ugovor o putovanju.

Bravarska radnja u Dragovoj luci u Nikšiću kažnjena je sa 55 eura zbog rada bez odobrenja. Inspektori su naložili opštu registraciju i izdali prekršajni nalog.

Građani su se u preostalih 12 slučajeva uglavnom žalili na neizdavanje fiskalnih računa, ali nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o pekarama Dimi u Donjoj Gorici i “5 plus” u Bijelom Polju, kuglani Strike bowling u Gintašu i apoteci Montefarm u Podgorici. Nepravilnosti po osnovu istih prijava nijesu utvrđene ni u caffe baru Atelje i Evergreenu u Podgorici, marketu Krnovo i prodavnici Minipek u Nikšiću, podgoričkom frizerskom salonu Emir i prodavnici zavjesa u Gintašu.

Inspektori više sektora obavili su kontrolu poslastičarnice Merlin u Nikšiću zbog prijave o držanju aparata za kockanje, neizdavanja računa, neprijavljivanja radnika i pripremi hrane u nehigjenskim uslovima, ali nijesu utvrdili nepravilnosti.

Od ukupno 43 prijavljene nepravilnosti, koje su stigle od ponedjeljka do petka, 20 još nije dobilo odgovor, dok je sedam u proceduri. Te nepravilnosti se uglavnom odnose na neizdavanje računa, neprijavljivanje radnika, nelegalan i rad na crno, neregistrovan prostor, ali i prodaju cigareta sa srbijanskom akciznom markicom.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, pa čak i službenih i policijskih automobila, selektivnu naplatu kazni za parkiranje i prelazak ulice van pješačkog prelaza, rupe na putu, divlja smetlišta i loš kvalitet vazduha u Pljevljima. Građani nijesu dobili odgovor ni na prijave prevoza putnika sa neispravnom signalizacijom, ograđen parking prostor, nevraćanje kusura manjeg od pet centi, ali i na neizdavanje fiskalnih računa i neposjedovanje radne dozvole.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat bi trebalo da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Izvor: MINA

Portal Analitika