Abiznis

Ivanović u Zeti: Poljoprivreda mora biti po evropskim standardima

1502ivanovicc
P
ovećavanje proizvodnje, edukacija, usvajanje novih standarda i potreba za udruživanjem u kooperative bile su glavne preporuke ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića poljoprivrednim proizvođačima iz Zete, koje je danas obišao prilikom radne posjete Gradskoj opštini Golubovci.

Ivanović u Zeti: Poljoprivreda mora biti po evropskim standardima
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović sa saradnicima, kao i gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom, predsjednikom GO Golubovci Dušanom Radonjićem i predstavnicima opštinskog Sekreterijata za razvoj preduzetništva i AD Plodova, obišli su hladnjaču u Matagužima i više poljoprivrednih proizvođača sa područja Zete.

- Sreo sam se sa nekoliko uspješnih proizvođača koji su potvrdili da od poljoprivrede može da se solidno živi i da imaju u planu širenje proizvodnje. Želim da posjetim takve ljude, da ih ohrabrim i upoznam sa mjerama agrobudžeta, da vidimo na koji se način može obezbijediti kontinuitet proizvodnje, i da se upoznam sa problemima koje imaju. Važno je da krenemo na vrijeme sa prilagođavanjem zahtjevima koje ima EU. Primjena IPARD programa počinje 2016. godine i tada neće biti vremena da se prilagođavamo standardima. O tome se razmišlja sada, rekao je Ivanović.

On je kazao da svi problemi mogu da se riješe, ako se zna šta je problem i ako svi zajedno hoće da rade na njihovom rješavanju.

- Tako smo riješili probleme koji su se taložili godinama, poput akciza za gorivo koje poljoprivredni proizvođači više ne moraju da plate, ili Agrobudžeta koji se donosi ranije tako da poljoprivrednici mogu da bolje planiraju, ili brže realizacija projekata u okviru MIDAS projekta. Danas sam u Zeti da čujem predloge poljoprivrednika. Prepoznali smo problem međa i granica malih parcela koje zauzimaju više od jedne petine obradivog zemljišta, visokih troškova proizvodnje i otkupa,  kazao je Ivanović i dodao da je Ministartsvo poljoprivrede završilo Zakon o kooperativima koji predstavlja dobru osnovu za poslovno udruživanje poljoprivrednih proizvođača, poreske olakšice i rješavanje brojnih problema od interesa za članove kooperative.

1502petaar
Poljoprivredni proizvođač Predrag Anđušić iz Golubovaca, koji drži šest muznih krava i proizvodi mladi sir, izjavio je da nema problem sa plasmanom svog proizvoda. „Spreman sam da povećam broj grla i proizvodnju sira, jer postoji tražnja. Od ovog posla mogu da zaradim dobru platu, ali naravno da mora dosta da se radi. Da bih zarađivao još više potrebno je da smanjim troškove, što mogu da postignem nabavkom nove mehanizacije i grla. Jedan sam od potpisnika MIDAS programa, očekujem da narednog mjeseca kroz taj projekat dođem do nove mehanizacije, rekao je Anđušić.

On je, kako je rekao, svjestan da su kooperative neminovnost, posebno za sitne proizvođače, i vjeruje da se udruživanjem u tom obliku može pojefitiniti uvoz inputa i nabaviti bolja grla.

Mladi poljoprivredni proizvođač Ilija Škatarić iz Mataguža posljednjih godina širio je proizvodnju povrća pod plastenicima. Sada ima oko 1,5 hektara pod plastenicima i računa se trenutno u veće proizvođače. Svjesni da te površine nijesu dovoljne za ostvarivanje većeg prihoda kome teže, braća Škatarić sa svojim porodicama planiraju da šire proizvodnju i da povrće imaju tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme sezone. Potrudiće se, kako su rekli, da iskoriste svaku mogućnost podrške koju obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi bili spremniji i za evropske fondove.

Gradonačelnik Podgorice najavio je usvajanje prostorno urbanističkog plana na sljedećoj sjednici opštinskog parlamenta, kojim će se olakšati izgradnja poljoprivrednih objekta na gazdinstvima, a što sada predstavlja značajnu prepreku za mnoge potencijalne korisnike MIDAS projekta.

Mugoša je kazao i da postoji interesovanje nekoliko investitora za privatizaciju AD Plodova, čijom bi realizacijom sredstva koja bi dobili upotrebijeli za razvoj lokalne infrastrukture.

On je kazao da potencijalni partner ima ideju da osavremeni hladnjaču u Matagužima i pomogne u formiranju kooperativa kroz organizovani otkup poljoprivrednih proizvoda sa ovog područja.

Ministar Ivanović, nakon obilaska poljoprivrednih gazdinstava, u zgradi GO Golubovci razgovarao je sa više od 30 poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja o mjerama podrške iz ovogodišnjeg agrobudžeta, o tome šta poljoprivredni proizvođači treba da preduzmu da bi bili u mogućnosti da koriste sredstva IPRAD – a. Riječ je o standardima koji se odnose na bezbjednost hrane i minimalne površine pod zasadima, odnosno minimalni broj grla stoke, a koji su značajno veći od sadašnjih.

Dogovoreno je i formiranje zajedničke radne grupe koja bi još jednom analizirala probleme sezonskih viškova, planiranja sadnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

 

Portal Analitika