Društvo

Naučnici tvrde: Pred nama je vrelo, sušno ljeto

1502Thermometer
P
ored toga što je počela bez snijega, 2014. godina mogla bi da ima rekordno toplo ljeto – naučnici širom svijeta sigurni su u to čak 75 odsto, prenosi Dnevnik.hr.

Naučnici tvrde: Pred nama je vrelo, sušno ljeto
Portal AnalitikaIzvor

Ova prognoza usko je povezana s globalnim atmosfersko-okeanskim fenomenom El Ninjo koji je, prema tvrdnjama naučnika, spreman u atmosferu da izbaci ogromne količine toplote.

El Ninjo predstavlja snažna temperaturna previranja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju velik uticaj na vremenske prilike i mogu da naprave klimatski haos širom svijeta.

Njemački naučnici smatraju da je moguće prognozirati ponašanje El Ninja godinu dana unaprijed, ali kako je temperatura vode pod uticajem vjetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest mjeseci. Tvrde kako je njihova metoda precizno predvidjela odsustvo ove pojave u protekle dvije godine, pa je vrlo vjerovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014. godine.

Ipak, mišljenja među stručnjacima na ovom području su podijeljena. Kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarjele, i da su se koristile 80-ih i 90-ih godina, dok australijski klimatolog Endrju Votkins vjeruje da postoji šansa da se El Ninjo pojavi, ali ne bi mogao to da tvrdi.

Ono oko čega su se svi naučnici složili jeste da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, a šanse da ta godina bude baš 2014. je, navodno, 75 odsto.

Portal Analitika