Društvo

Poziv sa Fejsbuka za proteste ispred Vlade bez podrške radnika

1502vlada
F
ejsbuk (Facebook) grupa „Revolucija u Crnoj Gori“ najavila je za danas protest u 13 sati ispred Skupštine, a njihovi zahtjevi su ostavka Vlade i izlazak svih poslanika iz crnogorske Skupštine.

Poziv sa Fejsbuka za proteste ispred Vlade bez podrške radnika
Portal AnalitikaIzvor

Kako su najavili, blokiraće saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a nakon toga da idu pred zgradu Vlade. Administratori grupe su takođe naveli da će, ukoliko im se dovoljno ljudi pridruži, ostati na ulici – tačnije u preko puta Skupštine, i na svakih nekoliko sati blokirati saobraćaj.

Organizatori protesta pozvali su bivše radnike propalih preduzeća u Crnoj Gori da im se pridruže na protestu. Oni sa kojima je Antena M kontaktirala neće se odazvati pozivu, prvenstveno zbog toga što ne znaju ko su organizatori, odnosno ko stoji iza Facebook grupe „Revolucija u Crnoj Gori“.

Radnici Solane štrajkuju već četiri sedmice, ali ne žele danas da dođu u Podgoricu. Predsjednik Sindikata Solane Marko Miranović kaže za podgorički radio da protestuju samo ako takvu odluku donese njihova sindikalna centrala.

- Samim tim što se ne zna ni ko su ti ljudi, ni šta su, prilično je, iz mog ugla, neozbiljno. Ne znam koja druga riječ bi bila adekvatna. Da smo mi o tome raspravljali, pa da je Unija slobodnih sindikata, čiji smo član, tražila naše prisustvo tamo, to bi bilo drugačije. Kao predsjednik Sindikata nemam mandat, ne bih manipulisao kolegama, u smislu da bih ih vodio na neke proteste za koje ne znamo ni ko su organizatori, ni šta su ciljevi - kaže Miranović.

Predsjednik Sindikata nikšićkih Boksita Borisav Bojanović kaže da će dati još jednu šansu Vladi da riješe njihov problem. A, ako budu htjeli da protestuju, to će učiniti sami.

- Mi vjerujemo Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, i ovoga puta nećemo se pridružiti ljudima koji protestuju u Podgorici. Ako se naši zahtjevi ne riješe kako treba, bojim se kakav će scenario biti. Radnici nemaju više strpljenja i ne mogu da dozvole da se ruši firma na način koji u Crnoj Gori nije primjeren. Još vjerujemo ministrima Kavariću i Boškoviću, koji su se uključili u rješavanje našeg problema, zato nećemo izaći na proteste. A rudarima ne treba niko kad hoće da protestuju. Zna se kako rudari protestuju - poručio je Bojanović.

Organizatori protesta nemaju ni podršku radnika bivšeg nikšićkog Metalca.

Njihov predstavnik Radisav Jauković objašnjava da u ponedjeljak ili utorak očekuju dogovor sa predstavnicima Vlade.

- Mi niti koga pozivamo, niti se kome odazivamo. Nama je prijeko potrebno da sačekamo rezultate u ponedjeljak ili utorak, pa ćemo onda vidjeti šta ćemo - saopštio je Jauković.

Takođe, bivši radnici Željezare, Radventa i Tehnostila neće organizovano doći u Podgoricu. Njihov predstavnik Željko Vulević kaže da o protestu nijesu ni obaviješteni.

- Uopšte ne znam ko to organizuje i jednostavno imam neki otklon od takvih stvari. Što se tiče radnika, i ako je za radnike, sve što je u mojoj moći – nikakav problem nije da uradim. Ali, bojim se da to nema veze sa radnicima - navodi Vulević.

Podgorički Kombinat aluminijuma ne spada u propala preduzeća, ali njegovim radnicima nije strana borba za svoja prava izlaskom na ulice. No, danas to neće organizovano učiniti. Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kaže za Antenu M:

- Mislim da nema organizacije, pogotovo za radnike KAP-a, ali pojedinačno svaki građanin je slobodan da izađe i podrži takav vid protesta, ukoliko smatra da je to ispravno za njega. Svi volimo da znamo ko je organizator, ko je taj ko nas poziva na takav vid okupljanja ili protesta. Koliko će biti građana i ko stoji iza svega, ostaje da vidimo - kazala je Obradović.

Inače, iz policije je portalu CdM saopšteno da će „policijski službenici preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi očuvanja stabilnog javnog reda i mira i redovnog odvijanja saobraćaja na putevima“. Takođe su najavili da će Područnom organu za prekršaje podnijeti prekršajne prijave protiv organizatora, zbog kršenja odredbi Zakona o javnim okupljanjima.

Portal Analitika