Abiznis

UPCG: Korigovani tekst OKU može biti usvojen u martu

1502unijaposlodavaca
U
ovom trenutku, zahtjev sindikata za potpisivanje „usaglašenog“ Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) za Uniju poslodavaca (UPCG) nije prihvatljiv, jer sadrži odredbe koje treba dodatno pravno-tehnički korigovati, što važi i za član 60. Zato je potrebno da sva tri socijalna partnera prvo razmotre, a potom i usaglase svoje stavove po pitanju spornih odredbi OKU-a, uz uvažavanje trenutne ekonomske situacije u Crnoj Gori, koja se u značajnoj mjeri promjenila u odnosu na 2012. godinu - kako s aspekta stanja u privredi, tako i problema koji prate redovno poslovanje i održivost privrednih subjekata, saopšteno je Portalu Analitika iz Unije poslodavaca.

UPCG: Korigovani tekst OKU može biti usvojen u martu
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećajući da Opšti kolektivni ugovor nije na snazi od 30. septembra 2012. godine, iz UPCG su naveli da su njeni predstavnici na nedavno održanoj sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore, kao i na sjednici predsjedništva tog tijela u četvrtak, vrlo jasno iznijeli stav da se „usaglašeni“ tekst OKU mora dodatno razmotriti od strane sva tri socijalna partnera.

- Zato UPCG pozdravlja činjenicu da su se dvije sindikalne centrale, nakon punih godinu i po, konačno dogovorile o normi koja je za njih bila sporna, ali i podsjeća predstavnike sindikata da takav „uspjeh“ ne smije biti povod za kočenje pregovora i ultimativan odnos koji, u najmanju ruku, vodi obesmišljavanju postignutog nivoa socijalnog dijaloga u Crnoj Gori. Podsjećamo javnost da je UPCG još u oktobru 2011. godine, time što je dala saglasnost na sadržaj OKU-a, pokazala spremnost za prihvatanje kompromisa. Isti takav odnos UPCG danas očekuje od sindikata – u suprotnom, Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata Crne Gore će poslati poruku javnosti da se na potpisivanje OKU-a do sada čekalo ne zbog regulisanja pitanja koja se tiču položaja zaposlenih (zarade, minuli rad, otpremnine, plaćeno i neplaćeno odsustvo, prekovremeni rad godišnji odmor i slično), već isključivo zbog njihovih neuspjelih dogovora o načinu na koji mogu potrošiti sredstva. I to upravo onih koja su u potpunosti padala na teret poslodavca - naglasili su u Uniji.

Vodeći se dosadašnjom dobrom poslovnom praksom, dodaju, UPCG ni u ovom trenutku neće odustati od socijalnog dijaloga i postupiće kao odgovoran socijalni partner.

- Vjerujemo da će takav odnos imati i predstavnici druga dva socijalna partnera, sindikata i Vlade. Svakako, sve navedeno ne znači odustajanje UPCG od potrebe izmjena Zakona o radu – kako zbog njegovog daljeg usaglašavanja sa konvencijama Međunarodne organizacije rada, tako i korigovanja nedorečenih i nedovoljno preciznih normi, koje treba dodatno urediti kako bi se prevazišli postojeći problemi u praksi i bolje uredila određena pitanja u Zakonu o radu. Što se tiče eventualnog potpisivanja novog OKU-a, prethodno se moraju ponovo izjasniti organi UPCG. Međutim, dosadašnjem sastavu Upravnog odbora je istekao mandat, tako da je u toku konstituisanje novog. To znači da bi najkraći rok za izjašnjavanje o tekstu OKU-a mogao da bude  dvadesetak dana - precizirali su iz UPCG.

S.G.

Portal Analitika