Kultura

Karadaglić nezaobilazan u britanskim medijima pred izlazak trećeg albuma

1502milos1
D
va dana prije zvaničnog izlaska albuma „Aranhuez“ (Aranjuez), Miloš Karadaglić je u centru pažnje britanske kulturne scene.

Karadaglić nezaobilazan u britanskim medijima pred izlazak trećeg albuma
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što ga je Sandej Tajms (Sunday Times) u intervjuu objavljenom prošlog vikenda nazvao „kraljem Aranhueza“, nove pohvale stigle su sa BBC-ja. Klemensi Barton-Hil vodila je razgovor sa njim dan prije debitantskog koncerta u Liverpulu. Odabravši za njega nadimak „superstar klasične gitare“, podsjetila je na izuzetan talenat i uspjeh koji je naš gitarista postigao od izlaska njegovog prvog albuma za Dojče Gramofon (Deutsche Grammophon) 2011. godine.

Ali, kako konstatuje Barton-Hil, onda kada bi drugi „odmarali na lovorikama“, Miloš se vratio onome u čemu je nabolji – i snimio je album „Aranjuez“. Nakon nagrada koji je zavrijedio debitantskim ostvarenjem „Mediterrano“ i drugim „Latino“, red je na promociju novog diska. Karadaglić za 2014. godinu najavljuje niz izuzetnih gostovanja. Tako se već sprema da ljetos - samo u SAD-u - zasvira sa Filharmonijskim orkestrom Los Anđelesa, Simfonijskim orkestrom Čikaga i Filadelfijskim orkestrom. Biće nastupa na svim meridijanima – od Abu Dabija i Tokija, do Pariza i Seula.

1502milos2Godinu je počeo mini-turnejom po Španiji, a Karadaglić je protekla dva dana imao prve koncerte sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpula, kojim je dirigovao rođeni Španac, Haime Martin. Klasik FM (Classic FM), najznačajnija radio stanica na svijetu koja emituje i popularizuje klasičnu muziku, snimala je njihov nastup 13. februara i sinoć ga ekskluzivno emitovala, uz intervju sa našim proslavljenim gitaristom. Tom prilikom se moglo čuti više o novom albumu i, prije svega, samom Karadagliću u intervjuu koji je sa njim vodila Džejn Džouns. „Međunarodni ambasador gitare“, kako ga je Džouns nazvala, sebe opisuje u malo riječi.

- Veoma volim ono što radim. Da budem iskren, to je najbitnija stvar za mene. Srećan sam kada spremim gitaru, uđem u avion, putujem s jednog mjesta na drugo i sviram pred publikom – istakao je umjetnik, koji je i sinoć nastupio pred prepunom salom.

On je podsjetio da je u Velikoj Britaniji već 13 godina, ali da je prvi put bio u Liverpulu. Kako su koncerti bili dio posebnog programa za Dan zaljubljenih, Džons ga je pitala što povezuje gitaru i to romantično veče.

- Gitara je instrument za svakoga i nije slučajno što je najpopularniji instrument. Kada na njoj izvodite, vi je prosto zagrlite i ona postane dio vas. Na gitari svirate „golim rukama“ i sa svakom notom kao da svirate direktno iz srca. Zato mislim da je gitara pravi instrument za Dan zaljubljenih – kazao je on.

Kada je riječ o djelima koja se nalaze na njegovom trećem studijskom albumu, a koja su bila dio programa protekla dva koncerta, Karadaglić ističe da Fantasia para un gentilhombre Hoakina Rodriga za njega predstavlja „jedno od ključnih djela napisanih za gitaru“. On, inače, smatra neizostavnim cjelokupni opus tog kompozitora, dodajući da je koncert Aranhuez svirao širom svijeta.

- Ali, Fantazija je drugačija, nježna, introvertna, otkriva neke od najprefinjenijih zvukova koje gitara može da proizvede. I, istinsko je zadovoljstvo biti u prilici da izvodite takvo djelo, jer se to rijetko dešava.

Naš gitarista kaže da dva poznata djela Rodriga za svakog gitaristu, u stvari, predstavljaju - cjelinu.

- Zato je divno što se na mom albumu, koji izlazi u ponedjeljak, nalaze oba koncerta. To je trenutak kome sam se nadao otkad sam počeo da snimam. Jer, bilo mi je potrebno da se osjećam spremnim za snimanje ovako važnih djela. Divno je kada osjećate da je svaki ton koji ste snimili – onaj pravi. Takav senitiment je prava nagrada.

1502milos3Karadaglić dalje do najsitnijih detalja opisuje Rodrigovu Fantaziju: kako je nastala, što je sve inspiracija i što karakteriše svaki – i najmanji dio – tog muzičkog djela.

- Za mene je divno što osjećam dok sviram to djelo: ono je istovremeno i muzika prošlosti i muzika sadašnjosti. Iz stava u stav se otkrivaju najintimnije nijanse, razigrani ritmovi... Prosto se naježite!

A kada je riječ o samom album, Karadaglić još jednom potcrtava da je upravo taj za njega bio pravi izazov. Na pitanje što očekuje od ovog izdanja, on kaže:

- Kao mladi umjetnik, neko ko se razvija, istražuje, želio sam prvo da se predstavim svijetu. Smatrao sam da je predstavljanje kroz muziku Mediterana i Latinske Amerike, koja predstavljaju osnovu repertoara za gitaru, nešto prirodno i ujedno mogućnost da se osjećam sigurnim na vlastitim nogama. Putovao sam mnogo i učio mnogo o sebi. A, kada sam razmišljao o trećem albumu, ispalo je da je upravo Aranhuez posljednji dio velikog mozaika koji mi je bio potreban kao osnova odakle ću krenuti dalje – u drugačiji repertoar, sa drugačijim kompozicijama. Veoma sam srećan zbog izlaska ovog albuma. Svaka nota zvuči upravo onako kako sam želio. Uz to, ovo nije klasični solo album, već prvi put da izvodim obimna djela sa Londonskim filharmonijskim orkestrom, kojim diriguje Janik Nezet-Segan. Zato je ovaj album jednako moj koliko i svakog od članova tog orkestra i samog dirigenta. To je saradnja koja vam daje izuzetnu energiju, kako biste dostigli ono najviše u muzici. Sa „Aranhuezom“, snimljenim u studijima Ebi rouds, osjetio sam da se nešto zbilja posebno događa. Zato jedva čekam da ga ljudi čuju, da spoznaju kako zvuče djela Aranhuez i Fantazija u mom izvođenju – zaključuje jedan od najpopularnijih izvođača klasične muzike današnjice.

Priredila: K.J.

Foto: classicfm.com

Portal Analitika