Društvo

„Crnogorski jezik u prošlosti i sadašnjosti“ za Esmeru i Danku

1402ICJKPOCETNA
I
nstitut za crnogorski jezik i književnost (ICJK) i Portal Analitika nagradili su dva čitaoca sa po jednim primjerkom knjige „Crnogorski jezik u prošlosti i sadašnjosti“ autora Adnana Čirgića. Ovonedjeljne dobitnice su Esmera Tahiragić i Danka Madžgalj.

„Crnogorski jezik u prošlosti i sadašnjosti“ za Esmeru i Danku
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi izdavač knjiga Adnana Čirgića „Crnogorski jezik u prošlosti i sadašnjosti“ probleme utemeljenja crnogorskoga jezika i montenegristike postavila je kroz nekoliko osnovnih pitanja lingvističkoga i sociolingvističkoga karaktera: Da li crnogorski književni jezik ima samosvojnu povijest i koje su njegove osnovne povijesne razvojne faze i karakteristike? Da li je moguće govoriti o dijalektičkome jedinstvu i razlici crnogorskih govora i koja su ključna obilježja jedinstva i razlike u biću crnogorskoga jezika? Da li je crnogorska ijekavica ono kapitalno obilježje idiomske specifičnosti prema kome se utvrđuje identitet crnogorskoga jezika i izvodi mogućnost standardizacije crnogorskoga jezika?

1402knjiga

Da li su fonemi ś i ź rezidualni oblici povijesno prevladane jekavske jotacije ili su njezini dominantni oblici? Kako i zašto su ti oblici u potpunosti preživjeli 160 godina nametanja srpskohrvatskoga jezičkog standarda građanima Crne Gore, kojima je crnogorski jezik maternji? Po čemu se crnogorski jezik razlikuje od ostalih jezika s kojima dijeli isti strukturni element – štokavski sistem? Kakva je jezička politika vođena u Crnoj Gori od Književnogadogovora u Beču 1850. godine do naših dana? U kom smislu standardizacija crnogorskoga jezika iz 2009/2010. godine znači radikalni prekid jezičkoga diskontinuiteta crnogorskoga jezika i povratak građana Crne Gore svom izvornom maternjem crnogorskome jeziku?

Knjigu čine dva sadržajno istovjetna toma: jedan je na crnogorskome, a drugi na engleskom jeziku.

Nagradu dobitnici mogu podići utorkom od 9 do 15 časova u prostorijama Instituta za crnogorski jezik i književnost koje se nalaze na Bulevaru Mihaila Lalića br. 1, u zgradi Biotehničkog instituta. Za sve informacije u vezi sa podizanjem nagrade dobitnici se mogu informisati na broj telefona 020/265-014. Više informacija o izdanjima ICJK možete pogledati na linku.

 

Portal Analitika