Društvo

VUJOVIĆ: Radio je sve više zapostavljen

vujovicbacko
Današnji dan, 13. februar širom planete obiljelježava se kao Svjetski dan radija, medija koji dopire do najšireg sloja stanovništva i vjerno mu služi više od stotinu godina.

VUJOVIĆ: Radio je sve više zapostavljen
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kaže za AntenuM da radio, kao prvi elektronski mediji, izaziva posebne emocije ali dolaskom novih tehnologija, radio novinarstvo postaje zapostavljeno:

“Internet i internet mediji su potpuno izokrenuli medijsku scenu a radio i štampani mediji plaćaju najvjerovatnije najveću cijenu. Činjenica je da danas radio stanice imaju najmanje slušalaca ne samo u Crnoj Gori već je to stanje u cijelom svijetu. Ne vjerujem da će se radio kao glasilo potpuno ugasiti ali će njegov uticaj sigurno i dalje opadati kako se nove tehnologije budu i dalje razvijale”, objašnjava Vujović.

Kako bi opstalem mnoge radio stanice prave sve veće komercijalne kompromise, čime prema riječima Vujovića, opada i kvalitet radio novinarstva:

“To dodatno otežava posao svim onim idealistima koji još vjeruju da je moguće gajiti ozbiljan program i istovremeno zaraditi pare od reklama. Činjenica je da radio danas najviše služi za slušanje muzike u kolima i to je stvarnost koja je možda gorka za sve njegove ljubitelje ali je vjerovatno duboko istinita”, navodi on.

Upitan na koji način bi radio mogao da povrati svoju nekadašnju poziciju u medijskom svijetu kaže:

“Trenutno ne vidim kako bi radio ponovo mogao da zauzme to mjesto jer jednostavno, promjena tehnologija, pojava interneta je napravila toliku revoluciju da sam ja skeptičan i kada je opstanak novina posrijedi, a ne samo radija. Možda će neka nova tehnološka revolucija pronaći način, ali za sada ne vidim tu mogućnost.”

Uprkos brojnim problemima sa kojima se suočava radio kao medij, Antena M je dokaz da kvalitet, ipak, opstaje. Formula za uspjeh je brzo, istinito i objektivno informisanje.

 

Portal Analitika