Društvo

MIJAJLOVIĆ: Konjević obećao da će nam uplatiti 140 hiljada eura

1302roniociok
D
irektor Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje(RCUD), Veselin Mijajlović rekao je za Portal RTCG da nije saglasan sa raskidanjem ugovora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa Centrom. Mijajlović je poručio i da je nakon jednostranog raskida ugovora Ministarstvo ostalo dužno Centru 140 hiljada eura.

MIJAJLOVIĆ: Konjević obećao da će nam uplatiti 140 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo unutrašnjih poslova jednostrano je raskinulo Ugovor o saradnji sa (RCUD) iz Bijele, po kojem je RCUD za vađenje utopljenika iz mora, rijeka i jezera od MUP-a godišnje trebalo da dobija po 40.000 eura.

Mijajlović kaže da su netačni navodi da se iz budžeta izdvajaju sredstva za troškove ronilaca za izvršavanje tih akcija.

- Troškovi za izvršenje tih akcija sadrže sredstva koja se moraju obezbijediti i za transport ronilaca, smještaj na terenu, ishranu na terenu prilikom priprema i obuke, za održavanje i nabavku opreme koja mora biti u potpuno ispravna. Takođe, potrebna su sredstva za održavanje i nabavku plovnih sredstava, za gorivo, održavanje vozila za transport, jer nijedno vozilo i nijedan dio ronilačke opreme nije nabavljen iz budžeta - kaže Mijajlović.

On u pismu upućenom ministru Rašku Konjeviću naveo da je iz budžeta za ovu godinu Centru opredijeljeno oko 221 hiljada eura za bruto zarade, za rashodi za material iznose oko 26 hiljada, usluge oko četiri hiljade i za tekuće održavanje opreme 50 hiljada eura.

Takođe u pismu traži od ministra da u najskorijem roku izvrši obaveze prema Centru.

- Ne znam kako se u ovom trenutku raskida ugovor, a da nam se pritom ne plate sredstva, a to je 140 hiljada eura koje je ministar čvrsto obećao da će nam platiti - kaže Mijajlović.

Među razlozima za taj potez ministar je, kako pišu Vijesti, naveo “ograničena budžetska sredstva opredijeljena za Direktorat za vanredne situacije za 2014. godinu - kao i skoro donošenje novih zakonskih propisa kojima će se urediti oblast ronjenja, pružanja pomoći, spasavanja i obuke ronilaca.

Ključni razlog je “visina ugovorenog godišnjeg iznosa za sprovođenje aktivnosti za koje je RCUD osnovan, a za koje su predviđena budžetska sredstva za 2014. godinu".

- Interesantno je da je do odluke MUP-a da raskine ugovor, došlo u vrijeme izvođenja više akcija  ronilaca Centra na pretragama i vađenju stradalih lica u nabujalim i hladnim vodama rijeke Morače, opasnim za njihovo zdravlje i život, koje su zbog toga medijski praćene, a povodom kojih su se, komentari građana, svodili na to da ronioce treba odlikovati - navodi se u pismu Mijajlovića Konjeviću.

Mijajlović napominje da je bivši ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović inicirao 2009. da RCUD zaključi ugovor, koji sada Konjević raskida.

- Smatramo da ovaj ugovor ne bi bio zaključen, a da Ministarstvo za to nije imalo obezbijeđena budžetska sredstva - kazao je Mijajlović.

On dodaje da Ministarstvo zbog raskida ugovora treba da ubrzo nađe i predloži rješenje kako će se ubuduće organizovati i odvijati akcije, koje su do  izvodili ronioci Centra iz ugovornog odnosa.

- Građani će i dalje moći da računaju na ronioce Regionalnog centra koji su jedini svih ovih godina pružali pomoć u nabujalim rijekama, jezerima i moru - zaključio je Mijajlović.

 

Portal Analitika